Kutatás igazolta, régen tényleg hidegebbek voltak a telek

Fotó: Pixabay

Czinder Tímea

2022. január 8. - 07:32

A változás oka egyértelműen a klímaváltozás.

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus arra kereste a választ kutatása során, vajon egy hosszabb időszakot lefedő klímamodell-szimuláció eredményei és az elmúlt 50 év hazai mérései alátámasztják-e nagyszüleink emlékeit, miszerint évtizedekkel ezelőtt a telek hidegebbek voltak, és több hó is esett.

A vizsgálat során a fagyos napok éves számát vették figyelembe, illetve a szélsőségesen hideg viszonyokat jellemző évi minimumhőmérsékleti értékeket. Az eredmények igazolták, hogy bár a 20. század elején még körülbelül 120 fagyos nap volt az éves átlag hazánkban, ez mára 80 nap alá csökkent.

Leginkább az Északi-középhegységben figyelhető meg csökkenés, ami évtizedenként akár 5-6 napot is jelenthet ezen a területen. A pesszimistább előrejelzések szerint ez a trend fog folytatódni a jövőben is, és évtizedenként 5 nappal csökken a fagyos napok átlagos éves száma hazánkban – számolt be a Portfolio.

A változás oka egyértelműen a klímaváltozás, természetes hatások nem igazolják az ilyen mértékű felmelegedést. A szélsőségesen hideg napok hőmérsékletével kapcsolatban azonban még nem mutatható ki ilyen trend, nagy hidegek korábban is voltak és manapság is előfordulhatnak.

Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése alapján elsősorban az ország középső területén csökken majd a fagypont alatti napok száma, az éves legalacsonyabb hőmérsékletek változása pedig a déli és keleti területeken várhatók leginkább.