Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

A kormány is reagált az árstop meghosszabbításáról szóló hírekre

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Pénteken a Portfolio több forrástól is úgy értesült, hogy a kormány azt tervezi, egészen húsvétig meghosszabbítja az élelmiszerekre vonatkozó árstopot. Most reagált a kormány.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Portfolio több különböző forrásból úgy értesült, hogy a kormány azt tervezi, egészen húsvétig meghosszabbítja az élelmiszerekre vonatkozó árstopot.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Délután a Portfolio arról írt, hogy értesüléseiket követően megkeresték a kormányt is annak kapcsán, hogy valóban meg akarják-e hosszabbítani az élelmiszerekre vonatkozó árstopot, megkeresésükre pedig az Agrárminisztérium sajtóosztálya válaszolt:

“A kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követjük, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartjuk, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának, és a magyar családok igényeinek figyelembevételével fogjuk meghozni.”

A válaszból tehát nem derült ki, hogy a kormány meg akarja-e hosszabbítani az árstopot, mivel már korábban is pontosan így kommunikáltak az intézkedésről. Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón pedig arról beszélt, hogy a kormány egészen addig fenn akarja tartani az árstopot, amíg az nem veszélyezteti az ellátást.

Az árstopok egyre nagyobb bajt okoznak a boltokban

A portálnak nyilatkozó források azt mondták, a kormányzat a jelenleginél nagyobb büntetéseket, valamint szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba helyez, ugyanis nem nézik jó szemmel, hogy az árstopos termékek körében egyre komolyabb a hiány.

Egy forrás úgy fogalmazott, ami a boltokban zajlik az “pokol”, kiemelve, hogy már most látszik, hogy sokan elkezdtek bespájzolni. Ennek kapcsán hangsúlyozta, “a tehén nem fog több tejet adni”, utalva ezzel arra, hogy ha az emberek pánikvásárlásba kezdenek, úgy könnyedén hiány alakulhat ki.

A kiskereskedelmi szektor változásait ismerő források úgy vélik, az árstopok meghosszabbításával egy dologban biztosak lehetünk: a vártnál magasabb lesz az inflációs pálya. Magyarul az árstopos termékeken keletkező egyre komolyabb mértékű veszteséget a boltok ráterhelik a többi termékre. Ezek alapján nem sok jóra számíthatunk, főként annak fényében, hogy a magyar infláció már most a legmagasabb az egész EU-ban, az élelmiszereket tekintve pedig még ennél is rosszabb a helyzet Magyarországon.