Nyilvánosan kért bocsánatot az elnök, miután a rendőrkadétok náci egyenruhába öltöztek

Fotó: Twitter/BLU Pacifico
not image

Nagy Noel

2021. november 21. - 16:18

Felháborodást és szégyenérzetet keltett a sajtóban és a vezetőségben egyaránt, hogy a nácikra emlékeztető egyenruhákba öltöztették a rendőrkadétokat Kolumbiában.

A kolumbiai rendőrakadémia ráadásul nagyon rosszkor időzítette ezt az akciót, mivel egy olyan eseményre öltöztették így a kadétokat, amely éppen Németország előtt tisztelgett volna – írja a Deutsche Welle.

A szándéknak azonban diplomáciai következményei lettek, nagyon sok elítélő nyilatkozat született az eset kapcsán. A kadétokról készült képek futótűzként kezdtek el az interneten terjedni, ahol olyan egyenruhákban látszanak, amin náci szimbólumok, mint a swastika is látható.

Az eset akkora felháborodást keltett, hogy még Ivan Duque, Kolumbia elnöke is közleményt tett közzé, amelyben bocsánatot kért mindenkitől, akit megsértettek. Mint mondta, teljesen elítéli a nácizmus minden formáját:

„A nácizmus mentegetésének minden egyes formája elfogadhatatlan és teljesen elítélem ezt az esetet, valamint a szimbólumokat, amik a holokauszt elkövetőire emlékeztetnek minket. Az antiszemitizmusnak semmi helye ebben a világban”

Az incidens egyébként a nyugat-kolumbiai Tulua városának rendőrakadémiájában történt, amely szerint „kulturális eszmecsere” keretében történt az egyenruhák felvétele, hogy „megerősítsék” a rendőrtanulók tudását.

Hogy a kulturális eszmecsere érdekében az egyik résztvevőnek miért kellett úgy beöltöznie, mint Adolf Hitler, az már egy másik kérdés. Mindenesetre a felháborodás hatalmas lett, ez az akció nem sült el jól.