Kirúgták az újságírót, aki szerint Brazília csak úgy válhat gazdaggá, ha „minden zsidót megöl”

Fotó: Flickr/Ogimaqt
not image

Nagy Noel

2021. november 22. - 13:27

Egészen elképesztő hasonlattal próbált érvelni egy brazil újságíró, akinek nem meglepő módon ez az állásába került.

Jose Carlos Bernardi, Brazília legnagyobb rádióhálózatának, a Jovem Pannak az újságírója gazdasági jóslatot kívánt tenni, amivel sikerült közháborodást okoznia. Mindössze csak arra a kérdésre kellett volna válaszolnia, hogy Brazília hogyan érhet el olyan gazdasági fejlettséget, mint Németország:

„Csak úgy érhetjük ezt el, ha megtámadjuk az összes zsidót. Ha rengeteg millió zsidót megölünk és elvesszük a gazdasági erejüket, akkor Brazília gazdag lesz. Ez történt Németországgal is a háború után”

érkezett a megfejtés.

Ez a megszólalás pedig hatalmas vitát indított el a közösségi médiában, egyes emberek élesen elítélték az újságírót. Volt, aki degeneráltnak nevezte, mások pedig el se akarták hinni, hogy valaki ilyet mondhat.

Néhány ember azonban érteni vélte, hogy Bernardi némileg – habár meglehetősen érzéketlenül – ironizálni próbálta és igazából Németországot kritizálta ezzel. Egy zsidó származású ember például így fogalmazott:

„Zsidó vagyok és elfogadhatatlannak tartom, amikor politikai vagy sajtócélokra használják fel több millió zsidó tragikus halálát. Az viszont biztos, hogy az ő szándéka nem a holokauszt mentegetése volt, hanem pont Németország és a nácizmus kritizálása”

Bernardi azóta nyilvánosan bocsánatot kért és elismerte, hogy nem volt éppen a legjobb megszólalás tőle. A bocsánatkérés azonban sokakat nem elégített ki, inkább csak tovább gúnyolódtak rajta.