Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Ömlik a diszkontárú orosz olaj Kínába, Szaúd-Arábia leszorult a legfőbb olajellátó trónjáról

Egy Lukoil benzinkút a lengyelországi Poznanban 2016. február 5-én. Ezen a napon a Lukoil Europe Holdings bejelentette, hogy eladja 230 litvániai, lettországi és lengyelországi benzinkútját az osztrák AMIC Energy Managementnek. Az AMIC 2014-ben már felvásárolta az orosz üzemanyag-forgalmazó vállalat 240 ukrajnai töltõállomását. (MTI/EPA/Jakub Kaczmarczyk)
not image

Nagy Noel

2022. június 20. - 09:27

Annyira élvezi Peking a diszkontáron érkező orosz olajat, hogy Moszkva lett a legnagyobb olajbeszállítója az országnak.

A The Guardian beszámolója szerint májusban 55 százalékkal emelkedett az Oroszországból érkező kínai olajimport aránya a tavalyi évhez képest, ezzel pedig az oroszok már több olajat szállítanak Kínának, mint az eddigi főbeszállító, Szaúd-Arábia.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Ez nagymértékben annak köszönhető, hogy amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, a Nyugat felől érkező kereslet megcsappant, az oroszok pedig diszkontáron kezdték el kínálni az olajat a folyamatosan növekvő ázsiai piacokra.

A kínai vámhatóság adatai szerint az orosz olajimport, beleértve a szibériai olajvezetéket és a tengeri olajszállítást, közel 8.42 millió tonnára nőtt, amely napi kétmillió hordó olajnak megfeleltethető.

Már havi szinten is jelentős változás ez, mert míg Kína áprilisban 1.59 millió hordó olajat importált naponta, addig májusra ez már a kettőt is elérte. Ez azért sem mindegy, mert az olajexportőr országok számára Kína a legnagyobb piac, ők a legnagyobb importőrök.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Egyértelmű, hogy az olyan kínai olajfinomító cégeknek, mint a Sinopec és a Zhenhua Oil, azért éri meg most az orosz olaj vásárlása, mert jelentősen leárazással tudják ezt megtenni, a piaci árhoz képest olykor 30 százalékos kedvezménnyel.

Oroszország ezzel próbálja ellensúlyozni a nyugati szankciók miatt kiesett keresletet, hogy ne bénuljon meg teljesen a gazdasága. India is hasonlóan nagy ütemben vásárol orosz olajat, így Moszkvának eddig bejön a taktika, hogy az ázsiai piaccal váltja ki az európait.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.