Kína az ujgurokról szóló ENSZ-találkozó lemondását követeli

Az iszlám szent könyv, a Korán példányai egy könyespolcon az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület fõvárosában, Ürümcsiben lévõ egyetlen vallási fõiskolában, az Ürümcsi Iszlám Intézetben 2021. április 22-én, a kínai kormány külföldi újságírók számára szervezett látogatása idején. A 889 hallgatót számláló, 1987-ben alapított muszlim iskolában 18 és 25 éves diákok tanulnak három-öt éven át. A tanterv 70 százaléka vallási ismereteket tartalmaz, beleértve az arab irodalmat, a Korán recitálását, az iszlám törvényeit és kultúráját. Emberi jogi csoportok szerint a kínai hatóságok emberiesség elleni bûncselekményeket követnek el az õshonos ujgurok és más muzulmán kisebbségek tagjai ellen. MTI/EPA/Vu Hong
not image

Borbély Fanni

2021.május.13 - 06:14

Kína hétfőn felszólította az Egyesült Államokat, Németországot és az Egyesült Királyságot, hogy mondjanak le egy közelgő videokonferenciát, mely az ujgur muzulmán kisebbséggel szembeni pekingi fellépésről szól majd, továbbá felszólította az ENSZ többi tagját, hogy ne vegyenek részt az eseményen.

Jogvédő csoportok szerint legalább egymillió ujgurt és más, többnyire muszlim csoportokhoz tartozó embert tartanak fogva táborokban Kína északnyugati, Hszincsiang régiójában, akik azzal vádolják a hatóságokat, hogy erőszakkal sterilizálják a nőket és kényszermunkára kényszerítik őket.

A szerdára tervezett videokonferencia “puszta hazugságokon és politikai elfogultságon alapul” – áll Kína ENSZ melletti diplomáciai képviseletének közleményében.
Peking “sürgeti a társszponzorokat, hogy haladéktalanul mondják le ezt az eseményt, amely beavatkozik Kína belügyeibe, és felszólítja a többi tagállamot, hogy utasítsák el az eseményt”.

“Hszincsiangban a jelenlegi helyzet a történelem legjobbja, stabilitással, gyors gazdasági fejlődéssel és harmonikus együttéléssel, minden etnikai csoporthoz tartozó emberek között”

– áll a közleményben.

A táborokon kívül állítólag több millió muzulmán él Kínában a szigorú megfigyelési és ellenőrzési rendszerben, ami miatt az Egyesült Államok nemrég kijelentette, hogy az ujgurokkal szembeni bánásmód tulajdonképpen “népirtás”.

“Az USA azt állítja, hogy törődik a muszlim emberek emberi jogaival, annak ellenére, hogy világszerte ismert tény, hogy az USA muszlimokat gyilkol Afganisztánban, Irakban és Szíriában” – áll a kínai nyilatkozatban.

“Az USA és követői azok, akik a legtöbb muszlimot ölték meg a világon”.

A szerdai találkozón várhatóan felszólalnak az Egyesült Államok, Németország és az Egyesült Királyság – az ujgurokat képviselő – ENSZ-nagykövetei, valamint az eseményt társszervező Human Rights Watch civil szervezet is – írja a CNA.