Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Bojkottálhatja az Egyesült Államok a pekingi téli olimpiát, Kína „nem ajánlja” ezt

Washington, 2021. február 24. Joe Biden amerikai elnök (j) Kamala Harris alelnök társaságában virtuálisan tanácskozik Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Házban 2021. február 23-án. Biden és Trudeau megállapodott abban, hogy a két ország közös erővel lép fel Kína károsnak ítélt törekvéseivel szemben és a klímaváltozás enyhítése érdekében. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Pete Marovich
not image

Nagy Noel

2021. április 7. - 19:08

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy keddi sajtótájékoztató során úgy fogalmazott, hogy szövetségeseivel együtt az Egyesült Államok bojkottálhatja a 2022-es pekingi Téli Olimpiát.

Djaouida Siaci emberi jogi ügyvéd az Axiosnak úgy fogalmazott, szerinte az olimpiai bojkottal az Egyesült Államok és szövetségesei kellő nyomást helyezhetnek a különböző nemzetközi szervezetekre, hogy vizsgálatot indítsanak a Hszincsiangban elkövetett népirtás ügyében.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

Amennyiben a nyugati hatalmak tényleg meglépik az olimpiai bojkottot, jóformán visszautazunk a hidegháború csúcsára, amikor az Egyesült Államok 1980-ban a moszkvai nyári olimpiai játékokat bojkottálta. Biden mindenképpen szeretné felelősségre vonni Pekinget a Hszincsiangban elkövetett jogsértésekre, amelyet az etnikai kisebbségek kárára követnek el az elmúlt időkben.

Mitt Romney, a Republikánus Párt mostani szenátora és korábbi elnökjelöltje ennél is továbbmenne, szerinte teljes diplomáciai és gazdasági bojkottot kell hirdetni Kína ellen a népirtás miatt. Price szerint egyelőre csak az olimpiai bojkott van kilátásban:

„Egy közös bojkott egy olyan dolog, amit mindenképpen meg fogunk vitatni. Egy koordinált lépés nem csak a saját, hanem a szövetségeseink érdekeit is megfelelően tudná képviselni. Ez az ügy mindenképpen napirenden szerepel nálunk, és be fogjuk jelenteni a további lépéseket, amint döntést hoztunk”

Anthony Blinken külügyminiszter már korábban jelezte, hogy amennyiben Peking nem fogja vissza magát, az Egyesült Államok hajlandó lesz lépéseket tenni. Blinken akkor nem csak a hszincsiangi eseményeket, hanem a Hongkong, Tajvan, Tibet elleni jogsértéseket és a Dél-kínai-tengeren elkövetett tengeri jogi jogsértéseket is sérelmezte.

A március folyamán sorra jelentették be a nyugati hatalmak – az USA, az Egyesült Királyság, az Európai Unió – a szankciókat kínai tisztviselők és entitások ellen az ujgurok kárára elkövetett jogsértésekben vállalt szerepük miatt. Kína is válaszolt erre korábban, és számos amerikai, brit, uniós és kanadai tisztviselő ellen ők is kivetettek szankciókat.

Zhao Lijian, Kína külügyminisztériumának szóvivője pedig reagált is Price nyilatkozatára és figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy amennyiben meglépik a bojkottot, „erős kínai válaszlépéssel” számolhatnak:

„A sport átpolitizálása az alapvetően lelkületét sérti az Olimpiai Chartának, valamint sérti a különböző országok sportolóinak érdekeit. A nemzetközi közösség, valamint az Amerikai Olimpiai Bizottság biztosan nem fogja elfogadni ezt a lépést”

idézte a Washington Post.

Lijian ezen felül elutasította, hogy Peking bármilyen nemű jogsértést elkövetne Hszincsiang régióban az etnikai kisebbségek kárára, holott már számos független vizsgálat megállapította, hogy népirtás zajlik a nyugati tartományban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.