Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Kiemelt támogatásban részesülnek a kistermelők, könnyítéseket kapnak a kormánytól

Egyebek között az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételei is egyszerűsödtek.

Fotó: MTI/Vajda János
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalán tett bejelentése szerint az agrártárca kiemelten támogatja a hazai kistermelőket és ennek érdekében könnyíti a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás, valamint értékesítés higiéniai feltételeit. Rámutatott, az agrártárca kiemelt figyelmet fordít a hazai kistermelők támogatására és az értékesítési lehetőségeik kibővítésére.

Jelenleg országosan 321 termelői piac működik és már több mint 23 ezer ember foglalkozik őstermelői tevékenységgel, hangsúlyozva, hogy a rövid ellátási lánc a felelős és környezettudatos vásárlás alapja. Az árérzékenység mellett ma már a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont az élelmiszer-vásárlásban. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

A rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors és hatékony szállítását a termelőtől a fogyasztóig, ennek eredményeképpen pedig a gazdálkodók képesek gyorsan reagálni a piaci változásokra és versenyképesebb árakat kínálnak a fogyasztóknak. E folyamat ösztönzőleg hat a helyi gazdaságra, a magyar munkahelyek megőrzésére és a vidéki életforma fenntartására.

Nagy István kiemelte, az Európai Uniós rugalmassági rendelkezések adta lehetőséget kihasználva minisztériumi rendeletben könnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit: így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is.

Továbbá az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételei is egyszerűsödtek. Korábban hentesüzlet nem vehetett át és dolgozhatott fel friss vadhúst, kizárólag csak fagyasztott vadhúst vásárolhatott és értékesíthetett.

Az új szabályozás azonban lehetővé teszi a friss vadhús átvételét és az abból származó húskészítmény előállítását is. Nagy István végezetül közölte, e könnyítések célja, hogy a vásárlókhoz minél több friss és biztonságos élelmiszer juthasson el közvetlenül a termelőktől.

Hiánypótló hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nébih

Tudatos hűtőhasználattal érdemes küzdeni az élelmiszerpazarlás ellen.