Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,42 Ft
Euró
380,31 Ft
Font
443,06 Ft
Bitcoin
41,843 $

Kata-kisokos: ezekre a határidőkre kell figyelniük a katásoknak

Mint ismert, a katatörvény módosításával a 2013 óta fennálló kata augusztus 31-én megszűnik a jelenlegi formájában, ezentúl ugyanis csak egy szűkebb kör választhatja ezt az adózási formát.

Résztvevõk a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án. MTI/Balogh Zoltán
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A katatörvény módosítása mintegy 400 ezer vállalkozót érint, akik a módosítás bejelentése óta keresik a számukra legideálisabb alternatív lehetőségeket az adózás terén.

Rammacher Zoltán, a K&H kkv-marketing- és értékesítéstámogatás vezetője legfrissebb nyilatkozatában összegezte a fontosabb dátumokat, illetve teendőket, melyekre minden érintettnek figyelnie kell:

  • augusztus 31-től minden katás automatikusan kikerül a katások köréből, még azok is, akik jelenleg szüneteltetik vállalkozásukat;
  • minden régi katásnak (a szünetelőket is beleértve) 30 napon belül kell leadnia a záró katabevallást, amennyiben 2022-ben volt bevétele;
  • aki az új katát már nem választhatja, annak augusztus 31-ig nyilatkoznia kell arról, hogy milyen adózási formában folytatja tevékenységét;
  • az augusztusi katát szeptember 12-ig kell befizetni;
  • aki augusztus 31-ig katás volt, és 2022. január 1. és 2022. augusztus 31. között elért bevétele meghaladta a 12 millió forintot, 40 százalékos adót kell befizetnie szeptember 30-ig.
Forrás KH

„Az eddig közel 450 ezer vállalkozás által igénybe vett kata módosítása gyakorlatilag a teljes üzleti szektort érinti. Jelentősen leszűkül azon vállalkozások köre, akik igénybe tudják venni ezt az adózási formát, mivel kiesik a katából az a vállalkozás, aki nem csak magánszemélynek számláz. A változás a kisvállalkozások mellett a startupok – főleg a korai fázisban lévők – fejlődési esélyeire is hatással lesz.

Esetükben ugyanis a katások közül kiesnek a cégek, az egyéni vállalkozóként dolgozó tanácsadókat nem – vagy csak jóval nagyobb költségen – fogják tudni igénybe venni, az új adózási formára áttérés pedig olyan adminisztrációs többlet terhet jelenthet, amire nem biztos, hogy lesz belső kapacitás és plusz anyagi erőforrás”

– kommentálta a törvénymódosítást Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

„Aki számára a továbbiakban a kata nem választható, az az átalányadó, a tételes költségelszámolás, a társasági adó és a kiva mellett dönthet. Az, hogy kinek melyiket lehet és érdemes választani, az nagyban függ a várható bevételtől, az elszámolható költségektől és az igénybe vehető kedvezményektől”

– összegezte Szilágyi Anita, a K&H szakértői csapatának tagja, a Vállalkozás Okosan alapítója és vezető tanácsadója, ezért oldalukon adókalkulátor is segíti a vállalkozásokat a döntésben.