Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Júliustól változások lesznek a szemétszállításban, mutatjuk a részleteket

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tavaly nyáron derült ki, hogy a hulladékkoncessziós pályázatot a Mol Nyrt. nyerte el, így 2023. július 1-jétől 35 évig az augusztus végén alapított, 100 százalékos Mol-tulajdonban lévő MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a felelős a szemétszállításért.

A MOHU a 24.hu megkeresésére árulta el, hogy mint koncessziós társaság a regionális szolgáltatókon, valamint azok közreműködőin keresztül végzi 2023. július 1-jétől a hulladékgazdálkodási tevékenységét, ami azt jelenti, hogy a szemétszállítás a jelenlegi közszolgáltatói rendszeren keresztül történik majd.

Soron kívül Most emeltek vádat egy férfi ellen, aki 2013-ban megerőszakolt egy 17 éves lányt

Július 1-je után pedig közlésük szerint várhatóan a jelenlegi szolgáltatók viszik majd el a szemetet. A MOHU hat regionális koordinátort választott ki, melyek 2023. július 1-jétől elvégzik a lakossági hulladék begyűjtésének koordinálását, illetve együttműködnek a közreműködő közszolgáltatói körrel is.

Közlésük szerint a következő hat régiókoordinátor került kiválasztásra:

  • Észak-Dunántúli régió: GYHG konzorcium hosszabban: GYHG Nonprofit Kft., DEPÓNIA Nonprofit Kft., NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
  • Dél-Dunántúli régió: KHG Konzorcium: KHG Nonprofit Kft., Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.
  • Budapesti régió: BKM Nonprofit Zrt.
  • Közép-Kelet magyarországi régió: DTKH Nonprofit Kft.
  • Észak-Kelet magyarországi régió: NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft.
  • Tiszta térségi régió: TAPPE Hulladékgazdálkodási, Köztisztasági, Szolgáltató Kft.

Budapest esetében novemberben született meg a szándéknyilatkozat a Mol Nyrt., valamint a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezetése között, melyben rögzítették a két társaság által közösen alapítandó új társaság létrehozásának és jövőbeni működésének fő alapelveit.

A közös vállalatnak 50-50 százalékos tulajdonosa lesz a BKM és a Mol Nyrt, s bár a tárgyalások még javában zajlanak, a fővárosi hulladékot a koncesszió indulása után is a BKM fogja elszállítani. Szintén fontos információ, hogy közlésük szerint a MOHU a hazai lakossági hulladékgazdálkodás kereteit továbbra is a rezsicsökkentés elvei szerint fogja működtetni.