Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Jövő évtől csak bizonyos feltételekkel maradhat fenn a benzinárstop

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Grád Ottó szerint a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés váltott ki a múltban, így a kormánynak hamarosan döntenie kell, hogyan tovább.

A kis benzinkutak a jövő hét folyamán sem kapnak üzemanyagot, a nagyobb töltőállomások pedig szintén korlátozások mellett döntöttek, így már olyan hely is van, ahol csak 10 litert lehet 480 forintért tankolni.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Emiatt a sofőrök egy része kénytelen több kutat is körbejárni, hogy megteljen a tank, közben a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó arra emlékeztetett, hogy már most komoly ellátási problémák vannak.

Véleménye szerint a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés váltott ki a múltban, így a kormánynak hamarosan el kell döntenie, hogy mi legyen a következő lépés, mert mindkettő nem lehet: vagy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot.

Ezzel Balogh József energetikai szakértő is egyetértett, kiemelve, hogy ha az árstopot tovább viszik ugyanezen az áron, annak az lesz az eredménye, hogy a fogyasztás még tovább fog emelkedni.

Ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a Barátság kőolajvezetékkel, úgy már az alapanyag is hiányozna. Majd a Mol arról tájékoztatott, hogy a tanker autóik folyamatosan úton vannak, és az exportra szánt üzemanyag mennyiségét is korlátozzák.

Még nem lehet tudni, mi lesz január elsejétől

Az olajtársaság szerint az árstop előtti időszakhoz képest most 15-20%-kal több üzemanyagot szállítanak a partnereiknek, vagyis ennyivel nőtt a fogyasztás, emellett a Dunai Finomító is csökkentett kapacitással üzemel egy korábban megkezdett karbantartás miatt.

Ennek fényében az atv.hu arról kérdezte a Miniszterelnökséget, jövőre terveznek-e valamilyen változtatást az üzemanyagársapkával kapcsolatban, amelyre azt a választ adták, hogy január elsejétől csak bizonyos feltételek mellett tudják azt fenntartani.

Elmagyarázták, hogy ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik, akkor jövő év elejétől is lesz hatósági ár, emellett továbbra is igyekeznek mindent megtenni a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében.