Fotó: MTI/Vajda János
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A magyar kormány a beoltottak számához köti a korlátozó intézkedések enyhítését és a lépcsőzetes feloldást, s bár sikeresen elértük először a 3,5 millió, majd a 4 millió beoltottat, az adatok alapján jóformán megtorpant a magyarok oltási kedve.

A Telex által összeállított napi frissítésű grafikonok alapján ahhoz, hogy elérjük a következő, 5 milliós célt, két hétig napi szinten kellene beoltani 150 ezer embert az első dózissal. Mindez azért is tűnik nehézkes feladatnak, mert Magyarországon még nem volt példa arra, hogy egyetlen nap alatt sikerült volna beoltani 150 ezer embert.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A miniszterelnök május 1-jén közölte, „vakcina van, beoltani képesek mindenkit, a siker csak azon múlik, hogy jelentkeznek-e az emberek”, azonban ha ez tényleg így van, akkor mindez azt jelenti, hogy kevesebb az oltandó ember, mint amennyivel a kormány eredetileg tervezett, ugyanis az elmúlt 4 napban összesen 100 ezer adag oltóanyagot adtak be.

A május 5-én közölt hivatalos adatok alapján kedden mindössze 24 202 adag vakcinát adtak be, mely effektíve mélypontnak számít, mivel ez a szám közel sem elegendő ahhoz, hogy a kitűzött időpontra elérjük az 5 millió oltást. Orbán Viktor úgy véli, a beoltottak száma május 1-jétől számítva akár 7-10 nap alatt is elérheti az 5 milliót, május közepén elérjük a 6 milliót, június elsejére pedig már 7 millió beoltottnál fogunk tartani.

A miniszterelnök tervei viszont csak akkor valósulhatnak meg, ha az oltási kedv megnövekszik, és még többen regisztrálnak: a kedden közölt adatok alapján azonban az összes regisztrált száma 4 725 000 fő, ez viszont bőven nem elegendő, a múlt pénteki adatokhoz képest pedig csak 100 ezer ember jelentkezett a koronavírus elleni oltásokra.

Az oltási terv eléréséhez azonban tartozik egy reménysugár is, mivel a 16-18 éves korosztály május 7-ig regisztrálhat oltásra, ha minden jól megy akkor pedig akár már a jövő hét közepén megkezdődhet a fiatalabb korosztály oltása is. A tapasztalatok alapján több tényezős is lehet az oltási kedv kérdése, mivel az enyhítések hatással lehetnek az emberek félelemérzetére, így sokan gondolhatják úgy, hogy felesleges beoltatni magukat, ha ilyen jók a járványügyi adatok, és a kormány lazít a korlátozásokon.

Továbbá azt is érdemes megemlíteni, hogy miután a miniszterelnök pénteken hajnalban bejelentette, hogy egy napig elérhetővé válik a Pfizer oltóanyaga, konkrétan tömegek alakultak ki az oltópontoknál, ez pedig egyértelműen példázza, hogy az sem mindegy, hogy milyen oltóanyagot kínálnak fel az embereknek.