Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Elfajulhat a járványhelyzet, ha nem cselekszünk időben

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 20. - 16:07

Az ELTE Természettudományi Karának dékánja úgy gondolja, csakis az oltás minél hamarabbi felvételével lehet megfékezni a koronavírus-járvány intenzív terjedését.

Kacskovics Imre immunológus az ATV Start című műsorában úgy fogalmazott, a hazai járványhelyzet sokkal rosszabbra fordulhat, ezt pedig minden áron meg kell előzni.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A szakértő hozzátette, a legfontosabb, hogy minél többen megkapják a vakcina második dózisát is, ez ugyanis szerinte mindenek felett áll, ezen felül a harmadik oltást is erősen tanácsolja nemcsak az időseknek, hanem a fiataloknak is.

Jelenleg is több százezer oltatlan idős van Magyarországon, és mivel általában a fertőzöttek 20 százaléka kerül kórházba, ami 100 ezer fertőzött estén, több mint 20 ezres terheltséget jelentene az egészségügynek, a betegek 2 százaléka (2000 ember) ráadásul nem is élné túl.

Ezt nem kellene megvárni – figyelmeztetett Kacskovics, aki egyúttal közölte, hogy ilyen terheltség mellett az orvosok csak a koronavírus-fertőzöttekkel tudnának foglalkozni, így az más betegségekben szenvedők állapota is romlana.

Az immunológus kiemelte, a jelenleg hódító delta variáns sokkal fertőzőbb, így a beoltottak is megfertőződhetnek és bár rövidebb ideig, de terjeszthetik a betegséget, ezért nagyon fontos lenne a maszkviselés.