Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,193 $

Iráni járőrhajó próbálta reflektorral elvakítani az amerikai haditengerészet hajóit

Fotó: Az amerikai központi haditengerészeti parancsnokság által közreadott képen az iráni Forradalmi Gárda 11 hadihajója fenyegetően megközelít egy amerikai hadihajót a Perzsa-öbölben 2020. április 15-én. Az incidens Kuvait közelében, nemzetközi vizeken történt egy hadgyakorlat során. MTI/EPA/DVIDS/DVID HANDOUT
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nem ez az első eset, hogy az IRGC egyik tengeri járműve efféle módszerrel próbálja meg feltartóztatni vagy megzavarni a térségben közlekedő amerikai hajókat.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) közleményéből kiderül, miszerint egy iráni járőrhajó átmenetileg megpróbálta elvakítani az amerikai haditengerészet hajóit a Hormuzi-szorosban.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Kifejtették, hogy az incidens hétfő este, nemzetközi vizeken történt, amikor az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) hajója reflektorral világított a USS The Sullivans irányított rakétával felszerelt romboló, valamint a USS Lewis B. Puller előretolt bázisként szolgáló hajója felé.

Joe Buccino ezredes, a CENTCOM szóvivője szerint a járőrhajó hangjelzéseket is leadott, ráadásul túl közel került az amerikai haditengerészet hajóihoz, ami éjszaka különösen veszélyes manővernek minősül – közölte a CNN.

„Az Iszlám Forradalmi Gárda hajója kockázatos és szakszerűtlen módon cselekedett, így számos erre vonatkozó nemzetközi normát megsértett”

– áll a jelentésben.

Nem az első eset, hogy az IRGC egyik hajója efféle módszerrel próbálja feltartóztatni vagy megzavarni a térségben közlekedő amerikai hajókat, amelyek a haditengerészethez és a parti őrséghez tartoznak, s emiatt volt már olyan, hogy figyelmeztető lövéseket kellett leadni az iráni hajók felé.