Szerdai időjárás: kezdenek gyülekezni a felhők, de délután még nyárias lesz az idő

Zivatarfelhõk Budapest felett 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 15. - 08:26

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint országszerte több órán át napos idő várható, de helyenként komoly felhőzet is kialakulhat.

Az OMSZ előrejelzése szerint elsősorban a Dunántúlon lehet arra számítani, hogy egyre több és vastagabb magasszintű felhőzet alakulhat ki, amely megszűri a napsütést.

Kelet-Magyarországon gomolyfelhők képződésével érdemes kalkulálni, amelyből kis eséllyel ugyan, de záporok is kialakulhatnak. Dunántúlon és Budapest tágabb környezetében pedig a déli szél megélénkülésére lehet számítani.

A délelőtti órákban országszerte 19 és 24 fok között fog alakulni a hőmérséklet, elsősorban az Eger-Poroszló-Turkeve sávban lehet esetleg csapadékra számítani. A legmelegebb és legnaposabb odő várható délen és délnyugaton alakulhat, Kiskunhalas és Szekszárd között.

Ami a délutánt illeti, ott már feljebb szökik a hőmérséklet, várhatóan 25 és 32 fok között alakul országszerte. A legmelegebbre Paks, a leghidegebbre Sárospatak környékén érdemes számítani és egyre több helyen fognak kibukkanni a felhők.

Estére nyugat felől tovább fog növekedni a fátyolfelhőzet, ami sok helyen átmenetileg meg is fog vastagodni, amelyből néhol zápor is előfordulhat. Az OMSZ szerint a déli, délnyugati szél ráadásul időnként megélénkülhet.

Az esti órákban 18 és 25 fok között alakulhat a hőmérséklet, az északi régiókban lehet a leghidegebbre, a Balaton környékén pedig a legmelegebbre számítani. Az éjjeli órákban 12-18 fok között fog az átlaghőmérséklet alakulni, hasonló elosztásban.