Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Gyerekjáték-ihlette robotot küldtek a Japánok a Holdra

A japánok a nemrég sikeresen elindított Moonward küldetésük részeként egy érdekes robotot is küldtek a Holdra, amelynek koncepcióját a gyermekjátékok ihlették.

Fotó: Unsplash/Nicolas Thomas
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Az akkumulátorok segítségével a LEV-2 mindössze két órán át képes egy kiválasztott területet felfedezni, szokatlan kialakításának előnyei azonban jelentősek, és számos jövőbeli holdjárót inspirálhat.

„A gyermekjátékok robusztus és biztonságos tervezési technológiáját vettük át, aminek köszönhetően minimálisra csökkentettük az eszközben használt alkatrészek számát és növeltük annak megbízhatóságát” – mondta Hirano Daichi, a JAXA munkatársa. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Az említett űrügynökség a TOMY játékgyártóval és a Doshisha Egyetem szakértőivel indította el a projektet, a japán technológiai óriás Sony csak ezután szállította a vezérlőpanelt és a kamerát.

Mielőtt azonban a LEV-2 bemutatkozhatna, a SLIM űrszondának sikeresen el kell érnie a holdkörüli pályát, és meg kell kezdenie az ereszkedést. Amint a felszíntől mintegy 2 méteren belülre ér, a robotot elengedi.

Daichi és kollégái úgy vélik, hogy minden a terv szerint fog menni. „Remélem, hogy amikor a gyerekek meglátnak egy baseball-labda méretű eszközt, amely jobbra-balra mozog a Holdon, akkor jobban érdekli majd őket a a tudomány”, nyilatkozta Daichi.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.