Ezekre a hibákra figyeljünk, hogy ne bukjuk el az otthonfelújítási támogatást

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 23. - 13:53

Az építőipart a kormány 2021. január 1-jével elstartolt otthonfelújítási támogatása jelentős módon felpörgette, ám rengeteg kérdés merült fel a projekttel kapcsolatban, amik megválaszolatlanok maradtak.

A szürkegazdaság visszaszorulásával járt az adóelkerülés elleni intézkedések bevezetése, a tendenciát az otthonfelújítási támogatás bevezetése tovább erősíti – olvasható a Pénzcentrum hírportál riportjában.

Az otthonfelújítási támogatás új helyzetet teremtett az építőipari szolgáltatásokat nyújtók, valamint a megrendelők oldalán is, így fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a változásokkal, amelyek érinthetnek minket.

Nem mindegy, hogy a szakember által kiállított számla valóban megfelel-e az áfa-törvényben foglalt feltételeknek, továbbá fontos, hogy ha a szakipari munkát elvégző vállalat külföldi, akkor rendelkeznie kell magyar adószámmal is, amit számlán fel kell tüntetni.

A vonatkozó jogszabály azt is előírja, hogy csak is olyan számla fogadható el, mellyel összefüggésben a számla kiállítója teljesítette az adóhatóság felé történő adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez mindenképp fokozott odafigyelést igényel számla kiállító oldalon is. E tekintetben kérdéses, ha a számla kiállítója ennek valamely oknál fogva nem tett eleget, úgy azt hogyan lehet korrigálni, az milyen hatással van a támogatás igénylésére” – magyarázta Farkas Gergely, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Tekintettel arra, hogy az áfatörvény emellett számos egyéb alaki feltételt támaszt egy kiállított számlával szemben, érdemes minden esetben körültekintően eljárni és adott esetben szakértő bevonásával vizsgálni a számlázási feltételek maradéktalan teljesülését – írta a lap.