Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott lemondott a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt

Hegedûs Zsuzsa, a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány kuratóriumának elnöke sajtótájékoztatón beszél Hevesen 2016. március 23-án. Az alapítvány, az ALDI, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a SPAR és a Tesco áruházlánccal közösen akciót indít 11300 hátrányos helyzetû, három év alatti gyermek élelmiszeradománnyal való megsegítésére. MTI Fotó: Komka Péter
not image

Borbély Fanni

2022. július 26. - 15:01

A szociológus levelet is írt Orbán Viktornak, melyben részletezte, mi vezetett a döntéshez.

A hvg.hu értesülései szerint Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök egyik legrégebbi tanácsadója levelében azt írta Orbánnak:

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

“Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a miniszterelnök Tusnádfürdőn elhangzott beszéde igen nagy port kavart nemzetközi szinten is, miután azt találta mondani, hogy:

“A Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

E kijelentésekre szinte azonnal felháborodását fejezte ki Heisler András, a Mazsihisz elnöke, valamint Frölich Róbert országos főrabbi is, Heisler pedig személyes találkozót kért az elhangzottak miatt a miniszterelnöktől.

“Amiben viszont mindeddig biztos voltam, ezért álltam ki rendszeresen melletted, amikor ilyen vádakkal illettek (…), hogy az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől. Amúgy ezt a véleményemet máig fenntartom, annak ellenére, hogy már a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán

– fogalmazott az Orbánnak címzett levelében Hegedűs Zsuzsa.

A levél szerint Hegedűs személyesen is lemondta Orbánnak, hogy meglátása szerint a “homofób” törvény is átlépte a vállalhatatlanság határát, ám ő ennek ellenére is folytatta felzárkóztatási programmal kapcsolatos megbízását, ám ahogy fogalmazott, “tusványosi beszéded még ezen előzmények ellenére is meglepett”.

“Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.”

Hegedűs azzal zárta levelét, hogy “nagyon remélem, hogy bárminek tudható be, ez a tusványosi, a legvérmesebb fajgyűlölőknek is tetszeni tudó beszéd csak egy kisiklás volt, és a továbbiakban, bár nélkülem, de vissza fogsz tudni térni egy számomra már régen túl autokrata, túl radikálisan EU és migránsellenes álláspontra és így lemosod magadról legalább a ma már a nyugat-európai szélső jobboldal számára is vállalhatatlan, nyíltan fajgyűlölő politikát hirdető miniszterelnök vádját; ami, legalábbis számomra, szöges ellentétben áll azzal a Viktorral, aki 2002 novemberében beállított hozzám és akivel egészen 2013-ig öröm volt együtt dolgozni”.

Hegedűs Frölich Róbert főrabbinak is írt egy levelet, melyben úgy fogalmazott:

“Ennek a gyalázatnak ugyanis a lehető legrövidebb időn belül véget kell vetni, amihez saját, már disszidens tapasztalatom szerint is, az itt élők minél szélesebb körű megszólítása, illetve a nemzetközi közvélemény mozgósítása szükséges. (…) Örülnék, ha személyesen is meg tudnánk beszélni, mit lehet még csinálni.”