Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Sok fogorvos és háziorvos is kiesett az üzemanyagár-kedvezményesek köréből

Fotó: MTI/Rosta Tibor
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 2. - 09:44

Ez pedig azért is komoly probléma, mert sok olyan háziorvos van Magyarországon, akik praxisaikat vállalkozásban működtetik, autójuk céges tulajdonban van, és gyakran a céges autóval szállnak ki személyesen a betegekhez.

Az ATV Híradó legfrissebb riportjában az üzemanyagár-kedvezményből kiesett háziorvosokról és fogorvosokról volt szó, akik az új szabályok miatt már nem tudják igénybe venni a kedvezményes, 480 forintos árú üzemanyagot. Ezzel az a probléma, hogy a háziorvosok többsége egyszerre több körzetet is ellát, és sokszor a betegekhez is a céges autóval mennek ki, ám az autók üzemeltetési költségeinek emelkedése csak tovább nehezíti a rendelők működését.

Rózsa Szilveszter, a Nógrád megyei Varsány és Nógrádsipek háziorvosa az ATV Híradójának nyilatkozva megosztotta, havi szinten közel 2000-2500 kilométert szokott megtenni autójával, s úgy fogalmazott, azt még el tudja fogadni, hogy a kormány módosította az üzemanyagok ársapkáját, azt azonban nem érti, hogy miért van megint egy kör, mely ugyanúgy megkapja a kedvezményt.

Az orvosok többsége vállalkozásban viszi praxisát, éppen ezért autóik is többnyire céges tulajdonban vannak: évek óta ugyanannyi támogatást kapnak, most pedig többet kell fizetniük.

“Az állami finanszírozás évek óta fix, abból kell kigazdálkodni az emelkedettebb gázszámlát, az emelkedettebb villanyszámlát, a közlekedést: tehát ez mind a vállalkozást terheli”

– mutatott rá.

Egy pécsi fogorvos pedig megosztotta, autó nélkül nem tudja ellátni feladatait, hiszen a működéshez szükséges anyagokat és eszközöket is autóval szerzi be, ám ha iskolafogászatra megy, úgy “a fél rendelőt magával kell vinnie”.

“Ezeket nem tudom elképzelni, hogy hogyan viszem, ha nem lesz benzin, ha nem jutunk hozzá.”

Fáber Anita arra is rámutatott, hogy meglátása szerint jelenleg szakmaspecifikusan ők, vagyis a fogorvosok vannak a legjobban kiszolgáltatva az üzemanyagnak. Az ATV Híradója megkeresett néhány önkormányzatot is az ügyben, ám nem találtak olyat, ahol képesek lennének csökkenteni az orvosok megnövekedett terheit némi plusztérítéssel. Az orvosok közül pedig sokan nyilatkoztak úgy, hogy egyelőre nem tudják, hogy miből fogják finanszírozni praxisaik működését akkor, ha elfogy a működésre kapott támogatás összege.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.