Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Fehér Ház: az USA nem bátorította Ukrajnát a háború eszkalálására

Fotó: Ukrán rakétatámadás után oltják egy piac tüzét az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyeckben 2022. december 6-án. Ezen a napon három rakétatámadás érte a várost, a helyi területvédelmi parancsnokság szerint legalább hat civil életét vesztette, tíz pedig megsebesült. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az amerikai tisztviselő hangsúlyozta, hogy erre vonatkozóan mindig is határozott álláspontot képviseltek.

Úgy tűnik, az Egyesült Államok teljesen elhatárolódna az Oroszországon belül végrehajtott, vélhetően Ukrajna által megvalósított dróncsapásokat illetően, amelyek katonai célpontok ellen irányultak az országon belül.

Soron kívül Török-szíriai földrengés: 5261-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Többek között a szaratovi régióban lévő Engels légi támaszpontot, illetve a Moszkvától délkeletre fekvő Rjazany város melletti légibázist, valamint a délnyugat-oroszországi Kurszk régió egyik katonai repülőterét érte ilyen jellegű támadás az elmúlt napokban.

Ennek kapcsán John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora is nyilatkozott, kiemelve, hogy az Egyesült Államok nem bátorította Ukrajnát a háború eszkalálására.

Kifejtette, hogy erre vonatkozóan mindig is határozott álláspontot képviseltek, s bár Amerika többször is tárgyalt a szövetségeseivel a fegyverrendszereket illető felelősségről, ám az már nem rajtuk múlik, hogy a végén milyen döntés születik.

A Sky News beszámolója alapján többen is biztosra vették, miszerint az ukrán tisztviselők biztosan azzal érvelnek majd, joguk van megvédeni magukat azzal, hogy orosz területen lévő katonai célpontok ellen indítanak támadást.