Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Észak- és Dél-Korea augusztus óta először telefonáltak egymással

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Több hónapos szünetet követően ismét felvette egymással a kapcsolatot Észak- és Dél-Korea.

Az elmúlt időszakban több rakétatesztet is végrehajtott Észak-Korea, ami miatt Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok is az aggodalmát fejezte ki. Most azonban egy fontos lépést jelentettek be a koreaiak, miután a két ország kapcsolatba lépett egymással – írja az Al Jazeera.

A szöuli kormány hétfőn jelentette be, hogy augusztus óta először telefonáltak egymással. Ez a lépés mindössze néhány nappal azt követően történt, hogy Phenjan sorozatos rakétakísérleteket hajtott végre, ami nemzetközi szinten is aggodalmat jelentett.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli üléseket tartott, hogy átbeszéljék a helyzet súlyosságát. A minisztériumi közlemény szerint hétfő reggel két koreai tisztviselő telefonált egymással, amit egy jó alapnak tekintenek a kormányok közötti kapcsolat helyreállításában.

A déliek remélik, hogy gyorsan újraindul a párbeszéd közöttük, és ezzel megkezdődnek az igazi párbeszédek a kapcsolatok helyreállításáról. A KCNA szerint Észak-Korea első embere, Kim Dzsong Un kifejezte azon szándékát, hogy helyreállítsa a lezárt észak-déli kommunikációs vonalakat, hogy azzal megpróbálja megteremteni a tartós békét a Korea-félszigeten.

Az afgán rabok legnagyobb része utcáról összeszedett kábítószerfüggő

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője határozottan támogatja a koreai együttműködést, a visszakapcsolt vonalakat, hogy azzal egy stabilabb környezetet hozzanak létre, megteremtve a békét a félszigeten.

Észak-Korea még hónapokkal ezelőtt semmisítette meg a két országot összekötő irodáját Kaesong városában, majd egyoldalúan megszakított minden hivatalos katonai és politikai kapcsolatot a déliekkel, mert szerintük Szöul nem tesz eleget azért, hogy megakadályozza az ellenük irányuló röplapok terjesztését. Dél-Korea még az év vége előtt szeretne komoly tárgyalásokat folytatni északkal.