Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $
Doha, 2022. november 25. Leül egy szurkoló a dohai at-Tumama Stadion lelátóján a katari labdarúgó-világbajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Katar-Szenegál mérkõzés elõtt, 2022. november 25-én. MTI/AP/Petr Josek

Emberi jogi csoportok szerint a FIFA mentegeti Katart a vendégmunkások halála kapcsán

Szerző: Bense Róbert

Továbbra is egy kártérítési alap létrehozását követelik, a Fifát pedig azzal vádolják, hogy tisztára mossák a halálesetekhez köthető visszaéléseket.

Bense Róbert

2022. december. 13 - 08:01

Már a világbajnokságot megelőző hónapokban is komoly kritikák érték Katart, miszerint nem biztosítja a vb-előkészületein dolgozó vendégmunkások számára az őket megillető jogokat. A gyanú szerint pedig több ezren halhattak meg munkavégzés közben.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A szélsőséges és nem megfelelő munkakörülmények során a Guardian korábbi állítása szerint csaknem 6500-an vesztették életüket, melyet a katari Legfelsőbb Bíróság határozottan tagadott – írja az ESPN.

A világbajnokság szervezéséért felelős katari bizottság vezetője sem ismerte el a számokat, Hassan al-Thawadi pedig a múlt hónapban azt állította, hogy a halálesetek “400 és 500 között” lehetnek. A FIFA szintén csupán néhány esetet erősített meg.

Katar még 2018-ban hozta létre a Munkavállalók Támogatási és Biztosítási Alapját, amely állításuk szerint több mint 350 millió dollárt nyújtott az érintetteknek, ám ezek leginkább a bérproblémákkal kapcsolatos kifizetések voltak.

A FIFA emellett bejelentette egy, a világbajnokságból származó kereskedelmi bevételek egy százalékából finanszírozott alap létrehozását, melynek célja, hogy segítsen “megosztani a munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos legjobb gyakorlatokat, és támogassa az ENSZ üzleti és emberi jogokra vonatkozó irányadó elveinek betartását a FIFA-tornák megrendezése során”.

A Human Rights Watch, az Amnesty International, a FairSquare és az Equidem emberi jogi csoportokat tömörítő Migránsjogi Koalíció azonban úgy véli, hogy a FIFA továbbra sem tesz eleget emberi jogi kötelezettségeinek.

“Az, hogy a FIFA égbekiáltóan szépíti a katari migráns munkavállalókkal szembeni súlyos visszaéléseket, egyszerre globális szégyen és baljós taktika arra, hogy kibújjon az emberi jogi felelőssége alól, hogy kártalanítsa a visszaéléseknek kitett több ezer munkavállalót és azoknak a családjait, akik meghaltak, csak azért, hogy a világbajnokság létrejöhessen” – mondta Tirana Hassan, a Human Rights Watch ügyvezető igazgatója.

“A FIFA továbbra is dollármilliárdos bevételeket kasszíroz, de nem hajlandó egyetlen centet sem felajánlani az elhunyt vendégmunkások családjainak vagy azoknak a munkásoknak, akiktől kicsalták a bérüket” – tette hozzá.