Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $
Loszaíl, 2022. november 19. A Loszaíli Nemzeti Stadion, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne Katarban a vb kezdete elõtti napon, 2022. november 19-én. MTI/EPA/Abir Szultan

A világ átlátott a szitán, Katar erre vérig sértődött

Szerző: Bense Róbert

Korrupció, tragédiák, porba tiprott emberi jogok, nagy szavak, még nagyobb sértődések árnyékolják be a ma kezdődő világbajnokságot.

Bense Róbert

2022. november. 20 - 16:46

Pillanatokon belül megkezdődik az egyik, ha nem a legellentmondásosabb világbajnokság, melynek nem csak az időpontja, de a körítése sem hétköznapi. Sokatmondó, hogy a katari torna kapcsán éppen arról esik a legkevesebb szó, amiről valójában beszélni kellene: a labdarúgásról. Ennek azonban oka van.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

Közel 12 éve annak, hogy Sepp Blatter bejelentette: Katar kapja a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Akkor Katar mellett Ausztrália, Dél-Korea, valamint Japán pályázott a rendezésre. Utóbbi két ország nyolc évvel korábban közösen adott helyszínt a világbajnokságnak, Ausztrália pedig kontinensként sem versenyezhetett az amúgy lejáratókampányokkal is bőszen kombináló, apró arab országgal. Nem is véletlen, hogy a bukik egyértelműen Katart tartották a fő esélyesnek.

Előre lehetett tudni, hogy bajok lesznek

Mint a Világgazdaság 2010-es összefoglalója is megemlíti, a FIFA kockázatelemzői gyakorlatilag megjósolták a problémákat, vagyis a rengeteg kiszolgálóépület hiányát, illetve a vallás és az alkohol korántsem egyszerű kapcsolatát. 2014-ben az is kiderült, hogy télen rendezik a tornát, ez pedig óriási felháborodást keltett az európai klubfutball berkeiben. Tehát a helyzet már évekkel ezelőtt sem volt éppen rózsás.

Közben folyamatosan téma volt a korrupció, ami Sepp Blatter és Michel Platini botránya, majd pere miatt mind a mai napig a felszínen maradt. Sőt, Blatter maga mondta el nem is olyan régen, hogy szerinte is hiba volt Katarnak adni a vébét, mondandójába pedig még Nicolas Sarkozy korábbi francia elnököt is belekeverte, mondván az ő keze is benne volt a döntésben.

Nem titok, Katarban a csapból is pénz folyik, így az, hogy állítólagos dollármilliók csúszkáltak ide-oda a zsebek között, sokakat nem lepett meg, a korrupció pedig amúgy is rendre előjön a rendezési jogok kapcsán. Az azonban már jóval többeknél kiverte a biztosítékot, hogy a szupergazdag ország csaknem hatvanszor több pénzt öntött a rendezésbe, mint 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaság.

Ez számszerűsítve 220 millió dollárt jelent, ami felfoghatatlanul nagy összeg, és nincs az a sportesemény, ami indokolna ekkora rongyrázást. Arról nem is beszélve, hogy ez még egyáltalán nem garancia arra, hogy a mostani lesz minden idők legszínvonalasabb játékminőségű tornája, hiszen a téli szünet előtt a világ porondjára ráncigált, a bajnokság és az európai kupák kellős közepében lévő, alaposan leterhelt focisták valószínűleg most pont nem arra vágynak, hogy még egy sor meccset lejátsszanak.

Ezrek életébe kerülhetett egyetlen rossz döntés

De mint már arról szó esett, itt a foci másodlagos. A labdarúgó pedig eszköz, és ha ők azok, akkor gondoljunk csak bele, mennyire törődtek a vendégmunkásokkal, akiknek nem a klimatizált stadionokban, az elviselhetőbb decemberi hőmérsékletben kellett rúgniuk a bőrt, hanem a nem ritkán 45-50 fokokban építeni a stadionokat, kiszolgálóépületeket.

Az valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy hány ezren halhattak meg a munkálatok ideje alatt, hiszen a FIFA pár hete mindössze három halálesetet kötött az építkezésekhez, majd később cinikusan még azt is megjegyezték egy közleményben, hogy a csapatok háborgás helyett inkább „koncentráljanak a labdarúgásra”. Katarban mindeközben felhőtlen mosolyú, végtelen milliárdokkal szórakozó olajsejkek ecsetelték, hogy amúgy a vébé karbonmentes lesz, meg egyébként sincs semmi látnivaló a „melósok” körül, haladjunk csak tovább és ámuljunk inkább a luxuson.

Nos, a világ büszkébbik fele erre nem volt hajlandó. Egyre csak erősödtek a háborgó hangok, Katar pedig folyamatosan olajat öntött a tűzre, hiszen teljesen máshogy gondolkodnak arrafelé, mint mondjuk Európában. Magukat vendégszeretőnek állítják be, ám a kritikák miatt gyorsan változott a hangnem, az elmúlt hetekben pedig már rasszista indíttatásúnak vélték az őket ért „támadásokat”.

Pénzzel nem lehet megváltani az elismerést

Mindezt azért, mert a világ megkapargatta a cukormázas részeket, mely után gyorsan kiderült, hogy velejéig penészes a katari világbajnokság tortája. Az pedig szinte tankönyvbe illő példa, hogy amint ez a gazdag, zárt, szigorú dogmákat követő ország megtapasztalta a korábban nem megszokott, erős külső kritikákat, azonnal sértődöttséggel reagáltak.

Úgy látszik, Blatter kivételesen tényleg őszintén beszélt, amikor úgy vallott, hiba volt Katarnak ítélni a rendezést. Hiba, mert akik elhitték, hogy Katar változtatni fog a hozzáállásán csak azért, hogy jobb színben tűnjenek fel a világ előtt, azok óriásit tévedtek. Ezt ugyanis ők a pénzzel kívánják megoldani.

Azonban hiába fog ragyogni minden, egy olyan világbajnokságon, ahová az angol válogatott szivárványos gépekkel indul, így reagálva arra, hogy a fogadó ország bűnként aposztrofálja a homoszexualitást, a dánok pedig fekete harmadik mezt visznek magukkal, ezzel tiltakozva a vendégmunkások halála miatt, a labdarúgásnak egyszerűen nem juthat főszerep.

(A szerző véleménye nem feltétlen tükrözi a Liner.hu szerkesztőségének az álláspontját.)