Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,018 $

Ez lesz a sorsa Katar óriási luxus-stadionjainak

TÉMÁK:
#Katari vb #vb 2022
MTI/EPA/NOUSHAD THEKKAYIL
Sport

Bense Róbert

Szerkesztő

Katar nem egy focinemzet, ez a válogatottjukat elnézve ki is derült, de akkor mi lesz a megalomán stadionokkal?

87,4 ezermilliárd forint – hozzávetőlegesen ennyibe került a labdarúgó-világbajnokság, amivel minden idők legdrágább sportrendezvénye lett a katari. A 220 milliárd dolláros költségeken felül az infrastruktúra fejlesztésére további 300 milliárd dollárt költöttek az olajból meggazdagodott országban.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Nem aprózták tehát el a kiadásokat, a szervezők pedig „mindössze” 6 ezermilliárdos megtérülésre számítanak. Erről persze tudtak előre, mint ahogy arról is, hogy a sportkomplexumoknak is más célt kell találniuk.

Erre azért voltak és vannak is tervek, mint ahogy arra a napi.hu is emlékeztetett, a nyolc stadion közül ötnek teljesen megváltozik a funkciója. A 974 konténerből épült (innen a 974 elnevezés) arénát például alkotóelemeire szedik, majd újrahasznosítják.

Több stadion esetében elbontják a lelátók egy részét, így csökkentve a kapacitásain, de olyanok is lesznek, ahol hozzáépítéssel/átalakítással változtatnak rajtuk, megváltoztatva ezzel eredeti funkciójukat.

Lesz olyan stadion, amely mellett bevásárlóközpont épül, és olyan is, ahol ötcsillagos luxusszálloda. A legérdekesebb mégis talán az, amely végül kórházként fog majd működni.