Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Most először fedeztek fel pusztai macskát a Csomolungmán

Fotó: Unsplash/Johannes Heel
Tudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Csomolungmán (Mount Everest) most először fedezték fel a pusztai macska (Pallas-macska) nyomait, ami egészen elképesztő eredmény, hiszen a ritka fajból egyre kevesebbet észlelni a vadonban, főként a hegyekben.

A Cat News szaklapban megjelent közleményben számoltak be a hatalmas felfedezésről, melyből kiderült, hogy a Perpetual Planet Everest expedíció biológus tudósokból álló terepi csapata a Sagarmatha Nemzeti Park mentén, egymástól 6 kilométerre, 5110 m és 5190 m tengerszint feletti magasságban, két helyszínen gyűjtött környezeti mintákat, ahol a pusztai macska nyomaira bukkantak.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Az expedíciót Dr. Tracie Seimon, a Bronxi Állatkertben működő Wildlife Conservation Society állategészségügyi programjának társvezetője vezette, a felfedezés kapcsán pedig úgy nyilatkozott:

“Fenomenális dolog felfedezni ennek a ritka és figyelemre méltó fajnak a bizonyítékát a világ tetején. A közel négyhetes utazás nemcsak a csapatunk, hanem a szélesebb tudományos közösség számára is rendkívül kifizetődő volt. A Pallas-macska felfedezése az Everesten rávilágít ennek a távoli magashegyi ökoszisztémának a gazdag biológiai sokféleségére, s kiterjeszti a faj ismert elterjedési területét Kelet-Nepálra.”

Noha a Sagarmatha Nemzeti Parkot és a Csomolungmát látogató turisták száma az 1970-es évek néhány ezer fős létszámáról 2019-re több mint 50 ezerre emelkedett, érdemes megemlíteni, hogy a pusztai macskát csak 2019-ben fedezték fel ebben a parkban.

Nicole Alexiev, a National Geographic Society tudományos és innovációs programokért felelős alelnöke szintén örömmel nyilatkozott a felfedezésről:

“Az úttörő 2019-es Perpetual Planet Everest expedíció továbbra is rendkívül értékes, hiszen segítséget nyújt bolygónk legikonikusabb környezetének jobb megértéséhez. Ezek az eredmények tökéletesen megmutatják, hogy miért fontos ez a munka.”