Egyre több a várandós Covid-páciens a német intenzív osztályokon

Fotó: Arteida MjESHTRI/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.4 - 06:41

Egyre több várandós Covid-19-páciens kerül az intenzív osztályra: 30 körüli, korábban teljesen egészséges betegek kerülnek súlyos állapotba, akiket valószínűleg a már meglévő gyermekeik fertőztek meg.

A Berliner Morgenpost beszámolója szerint a Hamburg-Eppendorf Egyetem Orvosi Központjának (UKE) csapata hét várandós beteget is kezelt 2021 első hónapjaiban, míg a tavalyi év során egyetlen terhes páciensnek vált csak súlyosság az állapota, miután elkapta a koronavírust – közölte Stefan Kluge, az UKE intenzív osztályának igazgatója. 

A kutatások szerint ez nem kimondottan hamburgi jelenség, hiszen a várandósság alapvetően magában hordozza a súlyosabb lefolyású Covid-19 megbetegedés kockázatát. Kluge szerint ennek részben az az oka, hogy a terhesség során kevésbé működik jól az immunrendszer. 

Több országban már megkezdték a várandósok koronavírus elleni oltását, jellemzően mRNA-oltóanyagokkal. Az Egyesült Államok és Izrael mellett például Magyarországon is javasolták a szakemberek a vakcina felvételét terhesség esetén, és egyes kutatások eredményei szerint a várandósság és szoptatás alatt történő oltás valamilyen szintű védelmet nyújt a baba számára is

Az Egyesült Államokban már több mint százezer várandós megkapta a koronavírus elleni védőoltást, Németországban azonban még nem kezdték meg a terhesség alatti, széles körben történő vakcinával való immunizálást – jelenleg azok kaphatják meg, akik valamilyen alapbetegség miatt többszörösen a rizikócsoporthoz tartoznak. 

A Covid-19 ráadásul a koraszülés és a halva születés kockázatát is növeli, valamint többször van szükség császármetszésre, mint a nem fertőzöttek esetében. 

25-ből egy várandós beteg nőnek szüksége van az intenzív ellátásra. Ha lélegeztetőgépre kerül, a halálozási arány 2 százalék

– mondta el Christian Albring, a nőgyógyászok szövetségének elnöke. 

A hatóságok tájékoztatása szerint hamarosan megszülethet a hivatalos javaslat a terhesség és szoptatás előtti védőoltások beadására, ám egyelőre a hatékonyságot és biztonságosságot megerősítő további adatokra várnak.