Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

Fegyverharc tört ki rivális drogkartellek között, legkevesebb 18-an meghaltak

Marihuánaültetvényt számolnak fel mexikói katonák Cosala térségében 2019. október 2-án. Katonák három hektáron irtották ki az indiai vadkendert Sinaloa mexikói állam hegyvidéki területén. MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Cruz
not image

Nagy Noel

2021. június 26. - 23:21

Tizennyolc ember holttestét találták meg a mexikói Zacatecas állam hatóságai, akik sérülése alapján arra lehet következtetni, hogy fegyverharcra került sor rivális drogkartellek között.

Helyi hatósági beszámolók szerint feltehetően fegyverváltás történt, mivel a 18 holttest közül valamennyien lőtt sebekkel rendelkeztek – írja az Al Jazeera. Az eset az észak-mexikói Zacatecas államban történt, ahol kiemelt aktivitást mutatnak a drogkartellek.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

Az állami hatóságok azt is megerősítették, hogy a fegyverharc a Sinaloa és a Jalisco kartellek között történhetett, Mexikó és egész Latin-Amerika két legbefolyásosabb bűnszervezete között, feltehetően a területért.

Mexikóban 2006 környékén szabadult el igazán a pokol az erőszak tekintetében, a kormány akkor vetette be ugyanis először a hadsereget, hogy a „Drogháború” keretében küzdjenek meg a bűnszervezetekkel. Ennek azonban kontraproduktív hatása lett, a bűnszervezetek csak megerősödtek és már legalább 300 ezer ember életét követelte az erőszak.

A helyi rendvédelmi szervek megerősítették, hogy a 18 holttesten felül több járművet, köztük egy teljesen kiégett autót is találtak. Zacatecasban egész héten érkeztek beszámolók erőszakos cselekedetekről, szerdán például két rendőr holttestét találták meg, akiket felakasztottak egy hídon.

Andres Manuel Lopez Obrador, Mexikó elnöke elismerte, hogy egyre súlyosabb közbiztonsági problémák vannak a régióban, elmondása szerint azonban a kormány egyre jobb lépéseket tesz a bűn elleni harc terén.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.