Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Dél-Korea csatlakozik az űrversenyhez: útjára indítják az első saját fejlesztésű űrrakétát

Fotó: Az elsõ dél-koreai gyártmányú ûrrakétát, a Nurit bocsátják fel a kohungi Naro Ûrközpont kilövõállásáról 2021. október 21-én. (MTI/Yonhap)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 21. - 07:26

Dél-Korea csütörtökön indítja útjára űrprogramját, amikor teszteli saját építésű rakétáját, a háromfokozatú KSLV-II NURI rakétát, amely egy műholdbábut szállít, amelyet tervek szerint magyar idő szerint este 8 órakor indítanak a Szöultól közel 500 kilométerre délre fekvő Naro űrközpontból.

A NURI-t, ami annyit jelent, hogy „világ“, úgy tervezték, hogy 1,5 tonnás hasznos terhet állítson 600 és 800 km közötti pályára a Föld felett.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Az űrverseny régóta érzékeny kérdésnek számít a Koreai-félszigeten, ahol Észak-Korea szankciókkal néz szembe nukleáris fegyverekkel felszerelt ballisztikus rakétaprogramja miatt.

Dél-Korea jövőbeli tervei szerint 2030-ig megfigyelő, navigációs és hold-szondát indítana. A program katonai műholdakat is tartalmaz, de a tisztviselők tagadják, hogy a NURI-t magát fegyverként használnák.

Szöul űrprogramja nem túl fényes múltra tekint vissza: az első két, részben orosz technológiát használó 2009-es és 2010-es indítás mindkettő kudarccal végződött, a második két perccel a repülés után felrobbant – írja az Al Jazeera

Az első sikeres indítás 2013-ban történt, többszöri késés és több sikertelen teszt után. Ezt a rakétát szintén Oroszországgal közösen fejlesztették ki.

A saját hordozórakétával Dél-Korea rugalmasabban tudja meghatározni a hasznos teher típusait és a kilövési ütemtervet, valamint megvédi a „bizalmas“ hasznos terheket, például a kémszatellitekét – mondták tisztviselők a Reuters hírügynökségnek.

„A rakéta az egyetlen eszköz, amely az emberiség rendelkezésére áll ahhoz, hogy az űrbe jusson. Ha rendelkezünk ilyen technológiával, az azt jelenti, hogy teljesítettük az alapvető követelményeket ahhoz, hogy csatlakozhassunk ehhez az űrkutatási versenyhez“

– mondta Lee Sang-ryul, a Koreai Űrkutatási Intézet igazgatója.

A NURI 200 tonnát nyom, 47,2 méter hosszú, és összesen hat folyékony üzemanyaggal működő hajtóművel van felszerelve.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.