Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,93 Ft
Bitcoin
16,621 $

Azért szúrták le a brit képviselőt, mert „Izrael-párti” volt – véli a terrorizmuspárti hitszónok

Az áldozat iránti kegyeletbõl letett virágok a helyszín, a Belfairs metodista templom elõtt 2021. október 18-án, miután október 15-én egy férfi késszúrásokkal halálosan megsebesítette David Amess brit konzervatív képviselõt a kelet-angliai Leigh-on-Sea-ben tartott képviselõi fogadóórája közben. Az iszlám szélsõséges tettest õrizetbe vették, a rendõrség a gyilkosságot terrorcselekménynek nyilvánította. MTI/AP/PA/Aaron Chown
not image

Nagy Noel

2021. október 18. - 16:41

Anjem Choudary már régóta hírhedt személynek számít a brit közéletben a vérlázító és gyűlölködő megszólalásai miatt.

Choudary az azóta betiltott Al-Muhadzsirun iszlamista csoport vezetője volt, valamint két évet ült 2016 és 2018 között börtönben, amiért megállapították, hogy az Iszlám Állammal szimpatizál. Choudary úgy gondolta, mindenképpen reagálnia kell David Amess meggyilkolására.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A brit parlamenti képviselő ellen még pénteken követett el merényletet egy szomáliai származású muszlim férfi, akinek indítékáról a rendőrök megállapították, hogy feltehetően iszlamista eszmék motiválták a cselekményét.

A The Algemeiner beszámolója szerint Choudary azonban kinyilvánította gondolatait a késes támadásról, amely már-már szokás szerint radikálisra sikerült. Mint fogalmazott, azt pletykálták Amessről, hogy Izrael-párti, ezért kellett meghalnia:

„Nagyon sok ember hisz abban, hogy Izrael ez terrorállam, ezek alapján hogy tudnál támogatni egy olyan államot, amely ilyen mészárlást rendez a muszlimok ellen Ciszjordániában és a Gázai-övezetben? Semmilyen jó erkölcsű ember nem támogatna ilyet”

Choudary ugyanakkor hozzátette, ez természetesen senkit nem jogosít fel arra, hogy embert öljön, mert az nem helyes cselekedet. Meglátása szerint olyan országot kel létrehozni, ahol a muszlimok és nem muszlimok élete és vagyona egyaránt biztonságban van.

David Amess egyébként rendelkezett zsidó gyökerekkel és valóban Izrael nagy támogatója, annyira, hogy Naftali Bennett miniszterelnök személyesen nyilvánította ki gyászát a képviselő halálát követően:

„Igaz barátja volt a zsidó közösségnek és Izraelnek, a tragikus távozását nagyon sokan megérezzük”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.