Csizmákat elő, csütörtökön havazás jön

Fotó: Unsplash/Ales Krivec
not image

Takács Petra

2021. december 8. - 23:40

Itt van, megérkezett a tél – az előrejelzések szerint a hozzá illő hó is le fog esni csütörtökön.

Ma délután fátyolfelhőzet sodródik a Dunántúl fölé, majd estétől nyugat felől azonban fokozatosan beborul az ég, és holnap csak estétől nyugaton szakadozhat fel a felhőzet. Ma késő estétől előbb a Dunántúlon, majd holnap már keleten is sokfelé várható csapadék.

A Dunántúl északnyugati részein tartós, kiadós havazásra, másutt döntően esőre kell számítani, de reggel, kora délelőtt többfelé átmenetileg ónos eső is eshet. Kiemelten Veszprém megyében ugyanakkor az ónos eső akár tartósan is jellemző lehet!

Napközben a Dunántúlon egyre többfelé vált át a halmazállapot havas esőre, majd hóra, így estére a Dunántúl nagyobb része fehéredhet ki, a nyugati megyékben pedig vastag hóréteg is kialakulhat. Ma erős szélre csak az Északnyugat-Dunántúlon, holnap átmeneti jelleggel már több helyen számíthatunk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtökön a Dunántúlon élénk északi szél hordhatja a havat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8 és +1 fok között alakul, de reggelre már néhány fokot enyhülhet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön döntően 0 és +8 fok között alakul, az Alpokalján lesz a hidegebb. A délkeleti határvidéken viszont akár 9, 10 fok is lehet.

Ami pedig igen lényeges szempont havazás esetén, az az, hogy az utak is a megfelelő állapotban legyenek télen, a Magyar Közút pedig már közzé is tette, hogy hogyan készülnek fel a csütörtöki havazásra. Felkészült a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a napokban várható újabb havazásra, ónos esőre; a közútkezelő a síkosságmentesítő és hóeltakarítási munkálatait egy youtube-videóban is bemutatja – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan először a gyorsforgalmi hálózaton, majd a főutakon, a településeket összekötő mellékutakon, illetve a bekötőutakon dolgoznak, amíg indokolt. A 32 ezer kilométeres hálózaton 915 munkagéppel dolgozik a közútkezelő, a téli üzemmód november 10-i kezdete óta csaknem 18 ezer tonna útszóró sót és 1,7 millió liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki.

További majdnem 140 ezer kilométer belterületi út az önkormányzatokhoz tartozik, míg az M5-ös és M6-os autópályákat koncessziós társaságok, a budapesti utakat pedig a fővárosi és kerületi önkormányzatok kezelik – tették hozzá.

A Magyar Közút a youtube-csatornájára feltöltött videóban felhívta a figyelmet a téli gumikra, valamint az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodó közlekedésre. A következő napokban ismét lehet csapadék, a közlekedőktől ezért azt kérik, hogy tájékozódjanak az Útinform honlapján és ügyfélszolgálatánál a forgalmi helyzetről, valamint a várható látási és útviszonyokról.