Csendes és fájdalommentes a koronavírus legújabb életveszélyes tünete

Twenty20
Egészség/Életmód

Takács Petra

Szerkesztő

A vesekárosodás csendben, fájdalommentesen lezajló folyamat, amely egyre több koronavírus fertőzöttnél jelentkezik.

Egy frissen megjelent tanulmány szerint a vesebetegség a koronavírus súlyosságával egyre fokozódik, a nem kórházban kezelt koronavírusból gyógyulók körében szintúgy előfordulhat, mint a kórházban kezeltek körében – írta a Bloomberg hírportál.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A Journal of the American Society of Nephrology tanulmánya azt is megállapítja, hogy a veseproblémák nélküli fertőzötteknél is közel kétszer akkora az esélye annak, hogy végstádiumú vesebetegség alakul ki.

A legfrissebb adatok szerint tízezer fertőzöttből, akiknél nem jelentkeznek komoly tünetei a vírusnak, közel nyolcnak van szüksége veseátültetésre vagy dialízisre. 

„Ez egy jelentős szám annak tükrében, hogy ezt meg kell szoroznunk a amerikaiakkal és a világ többi részén elő emberekkel is, akiknek a fertőzése végstádiumú vesebetegségben végződhet“ – jelentette ki Ziyad Al-Aly, a Missouri állambeli St. Louis-i Veterán Ügyek Egészségügyi Rendszerének klinikai epidemiológiai központjának igazgatója.

„Ez valóban hatalmas szám, amely valószínűleg a következő évtizedre, vagy még annál is többre meghatározza az életünket. A vesebetegség valódi problémája az, hogy csendes, tünetmentes, és nem igazán jelentkezik fájdalommal.“ 

A St. Louis-i klinika munkatársai megállapították, hogy az otthon gyógyuló koronavírus fertőzötteknél 23 százalékkal nagyobb az esély egy esetleges hat hónapon belül kialakuló vesekárosodásnak, amely akadályozza a salakanyagok és a toxinok eltávolítását a vérből

„Ha ez szélesebb körben előfordul, ahogyan azt mi előzetesen gondoljuk, akkor rövid időn belül láthatjuk, ahogy ezek az emberek kórházba kerülnek dialízisre, transzplantációra várva. Ez hatalmas terhet jelent mind a betegnek, mind az egészségügyi rendszernek, az anyagi vonzatokról nem is beszélve“ – tette hozzá Al-Aly.