Akár vesekövet is jelezhet, ha fáj a bal oldalunk

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 26. - 17:55

Sokakban merülhet fel a kérdés, vajon milyen betegségek előfutára lehet a bordák alatt jelentkező, bal oldali fájdalom?

Ha a bal bordaív alatt fáj a hasunk, akkor gyakran banális problémáról van szó, így izomhúzódás vagy idegbecsípődés állhat a kellemetlen panaszok mögött – ekkor semmi más teendők nincs, mint pihentetni az adott testrészt.

Sokszor azonban a fájdalom csak nem akar csillapodni, ilyenkor kell mindenképpen orvoshoz fordulnunk, hiszen szervi eredetű gondokat is fedhet a szúró, tompa, égető, gyakran hasogató fájdalom.

A bőrt, az izmokat vagy éppen a csontokat érintő betegségek is okozhatnak ezen a területen fájdalmat. Emellett előfordulhat az is, hogy bár a bal bordaív alatt érezzük a fájdalmat, valójában csak ide sugárzik az ki egy másik területről – olvasható az Egészség Kalauz cikkében.

A szinte elviselhetetlen, bal bordaív alatt érezhető fájdalom egyértelműen vesebetegségre és vesekőre utalhat, főleg akkor, ha ez az érzés hullámokban jelentkezik, és fokozott vizelési inger, láz, hidegrázás és hányinger is társul mellé.

A lép megnagyobbodását egyaránt jelezheti a bal oldali, sugárzó fájdalom, amit hányás, láz és hidegrázás kísérhet. A beteg már néhány falat után jóllakottnak érezheti magát (ennek egyik következménye akár alultápláltság vagy tápanyaghiány is lehet), ráadásul a fájdalom is intenzívebb, ha a gyomor, a belek vagy a hólyag tele van. A fájdalom a mellkasba, a hátba, vagy akár a bal vállba is kisugározhat. A lép megnagyobbodását a szakemberek általában ki is tudják tapintani, de a diagnózist ultrahangos vizsgálattal erősíthetik meg.

A hasnyálmirigy betegségeit sem szabad figyelmen kívül hagyni, az akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, valamint a ciszták és a daganatok egyaránt kiválthatják a bal oldali fájdalmat, amelyhez szapora szívverés, hányás, hányinger, láz és étvágytalanság társulhat.

Mivel a bélrendszer egy szakasza is ezen a területen helyezkedik el, azok a betegségek is fájdalmat okozhatnak a bal bordaív alatti területen, melyek a beleket érintik. Ezek között találhatjuk például az akut bélgyulladásokat vagy a bélelzáródást, de olyan krónikus betegségeket is, mint az irritábilis bél szindróma, illetve a Crohn-betegség.