Ezek a jelek utalnak arra, ha ingadozik a vérnyomásunk

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.21 - 16:24

Sokszor nem is érezzük, azonban van, amikor eléggé extrém módon jelentkezhet a vérnyomás-ingadozás egy-egy stresszes nap vagy frontátvonulás után.

A vér az erekben bizonyos nyomás alatt kering, amit a szív munkája biztosít számára, ezért nem véletlen, hogy a kórosan magas vérnyomás komoly befolyást gyakorol a szív működésére és állapotára.

A vérnyomás értékei napszakonként folyamatosan változnak, ébredéskor például alacsonyabbak, míg napközben magasabbak lehetnek. Főként a stressz, a mozgás, a meleg és akár egyes ételek és italok is előidézhetik a vérnyomás ideiglenes megemelkedését – írta az Egészség Kalauz.

A vérnyomás szisztolés értéke, vagyis az első szám 100 és 140 Hgmm között mondható normálisnak, míg az alsó, diasztolés érték 60 és 90 Hgmm között számít egészségesnek. Ha ez alatti értékeket mérünk, akkor hipotóniáról, azaz alacsony vérnyomásról, ha 140/90 fölöttieket, akkor pedig hipertóniáról, vagyis magas vérnyomásról beszélhetünk.

Az ingadozó vérnyomás azt jelenti, hogy hipotóniából hipertóniára ugranak az értékek, miközben olyan panaszok jelentkeznek, mint például szédülés, látászavar, hányinger, rossz közérzet, ingerültség, koncentrációs zavarok, fáradékonyság és fejfájás.

A vérnyomás ingadozása az ereket komoly munkára kényszeríti, hiszen azok izmos fala kénytelen a váltakozó értékekhez igazodni. Ennek következtében sajnos könnyen sérülhet a belső, endothel részük, mely tragikus következményekkel is járhat.

Rengeteg betegség állhat a vérnyomás-ingadozás mögött, közülük megemlítendő a phoechromocytoma rákforma, ami egy mellékvese tumor, ez azonban egy rutin vizsgálat során kizárható és megállapítható. Hasonló kórképpel jár a pánikbetegség, valamint a pajzsmirigy túlműködése, melyek kéz a kézben járhatnak, és egymást erősítve okozhatnak panaszokat.

A hipertóniás páciens betegek vérnyomás-ingadozása kirívó lehet, olykor 100/60-200/120 Hgmm között is mozoghat. Mindez a gyógyszeres túlkezelés következménye lehet, ilyenkor mindenképpen a kezelőorvosunkhoz forduljunk annak érdekében, hogy csökkentsünk az adagon, ne pedig saját fejünk szerint változtassunk.