Vérnyomáscsökkentő alkalmazását függesztette fel a gyógyszerhatóság

not image

Nagy Noel

2021. február 24. - 10:08

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bejelentette, felfüggesztik a forgalmazását a Meramyl HCT 5 mg/25 mg vérnyomáscsökkentő tablettának, és a gyógyszer minőségi hibájának kivizsgálására vizsgálatot indított.

Az OGYÉI főigazgatója hivatalból indított eljárásban határozott a gyógyszer forgalmazásának felfüggesztéséről, ezen felül elrendelte, hogy a gyógyszertárakból vissza kell gyűjteni a tablettát – írja a határozatában az intézet.

Az indoklás szerint a Meramyl HCT 5 mg/25 mg tablettával kapcsolatban bejelentés érkezett az OGYÉI-be, mely szerint a gyógyszer dobozának rövidebbik oldalán hibásan, a 2.5 mg/12.5 mg hatáserősség került feltüntetésre – derül ki a határozatból.

A dobozban található bliszter és az egyedi azonosító alapján a gyógyszer egyértelműen beazonosítható, 5 mg/25 mg hatáserősségű, azonban az eltérés kockázatot jelent a gyógyszer biztonságos alkalmazását illetően. Hozzáteszik: az eset kapcsán indított kivizsgálás folyamatban van.

Mint írják, arra való tekintettel, hogy az érintett tétel esetén minőségi hiba áll fenn és a végleges döntéshez szükséges adatok jelenleg nem állnak az OGYÉI rendelkezésére, ezért az eljárás lezárásáig fel kell függeszteni a gyógyszer forgalmazását és vissza kell gyűjteni a tablettákat a gyógyszertárakból.