Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Cukorbetegséghez és demenciához vezethet a magas vérnyomás

Pixabay
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Újabb bizonyítékot találtak kutatók arra, hogy azoknál a páciensek, akik hosszú évek során kezeletlen magasvérnyomás-betegségben szenvedtek, nagyobb eséllyel alakult ki 2-es típusú diabétesz és Alzheimer-kórhoz vezető demencia.

Az Imperial College London tudósai több mint 200 ezer 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált páciensről begyűjtött orvosi kórlapot elemeztek ki, melyek alapján rájöttek, hogy a vizsgált csoport 10 százalékánál jelentkezett időskori elbutulás, miközben a kardiovaszkuláris egészségük is romló tendenciákat mutatott az évek során.

Rájöttek arra is, hogy a demenciában szenvedő betegek többségénél 19 évvel korábban magasvérnyomás-betegséget állapítottak meg, miközben vércukorszintjük és koleszterinszintjük is magas volt, amelyek egyenként hozzájárulhattak ahhoz, hogy kialakuljon náluk a gyógyíthatatlan neurodegeneratív rendellenesség.

Vámos Eszter, az Imperial College London kutatója, egyben a tanulmány főszerzője elmondta, egyelőre nem találtak bizonyítékot a cukorbetegség és a demencia mechanizmusainak hasonlóságára, azt viszont egyértelműen kimutatták, hogy a vérnyomás karbantartása elengedhetetlen a kockázati csoporthoz tartozó betegeknél.

“Eredményeink alapján rendkívül fontos figyelemmel követni a kardiometabolikus faktorokat, úgymint a vérnyomást, a koleszterin- és glükózszinteket, hiszen nemcsak a 2-es típusú cukorbetegeknél, hanem az egészséges embereknél is időskori demeciához vezethet ezen értékek elhanyagolása” – magyarázta Vámos.

Egy tavalyi ausztrál kutatás során rájöttek, hogy az úgynevezett metformin gyógyszert szedő idősebb diabéteszes pácienseknél kisebb eséllyel jelentkezett az időskori elbutulás, mint azoknál, akik nem részesültek a terápiában.

Elizabeth Robertson, a Diabetes UK professzora közölte, úgy tűnik, a szóban forgó készítmény potenciálisan segíthet az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében, ezért további kísérletekkel fogják megnézni, valójában milyen mértékben csökkentheti a metformin a neurodegeneratív elváltozások kialakulásának kockázatát.