Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

Fájdalomcsillapítókon élnek a betegek azóta, hogy elnapolták a járvány miatt a sebészi beavatkozásokat

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 11. - 10:27

Közel 1 400 ember vár műtétre a gerincgyógyászati központban, legtöbbjük már hónapokon keresztül fájdalomcsillapítókon él, és már nehezen tudják elvégezni mindennapi teendőiket.

A Népszava riportjából kiderült, az Országos Gerincgyógyászati Központ várólistás betegei vettek részt abban a kutatásban, amit Ferenc Mária, az intézmény főorvosa kezdeményezett.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Az összes betegnek ugyanazokat a kérdéseket tette fel: változott-e a fizikai állapota, munkavégző képessége? Milyen az életminősége? Milyen és mennyi gyógyszert szed? Növelte-e a fájdalomcsillapító adagját? Tud-e igénybe venni valamilyen állapot javító gyógytornát, fizioterápiát?

Nagyjából 1 400 páciens várakozik műtétre a gerincgyógyászati centrumban, közülük több száz beteget a koronavírus-járvány időszaka alatt jegyeztek be a beavatkozással kapcsolatos listára.

A felmérésből megtudhattuk, hogy egyre nagyobb problémát jelent a válaszadóknak a mindennapi teendőik elvégzése, ráadásul a fájdalomenyhítő és életminőség-javító terápiákhoz sem jutottak hozzá, ezért fájdalomcsillapító gyógyszerek szedésére kényszerültek.

Varga Péter, az intézmény igazgatója elmondta, a koronavírus-járvány után a kollégáit szabadságra kellett küldenie, ezért a nyári hónapokban sem tudnak száz százalékos kapacitás mellett működni.

Szerinte leghamarabb augusztus 20-a után kezdődhet meg a várólista jelentős csökkentése, ekkor ugyanis egyszerre hét műtőben tudnak majd dolgozni. Hozzátette, az 1 400 várakozó rendkívül sok, ha mind a hét műtő üzemel, egyúttal kiemelte, a napokban az intézete kiegészítő finanszírozást kapott az egészségügyi kormányzattól részben a Covid-ellátásban végzett feladataik ellentételezésére, valamint arra, hogy 24 órás ügyeletet üzemeltessenek például a gerincdaganatos betegek ellátására.