Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,42 Ft
Euró
388,22 Ft
Font
452,75 Ft
Bitcoin
63,364 $

COVID-19-történet: több mint 20 óra munka egy hamvasztóban a „végtelen testáramlás miatt”

Számos egészségügyi szakértő gondolja úgy, hogy az eddig regisztrált mintegy 83 000 indiai COVID-19 haláleset félrevezető.

Külföld

A T-800-as

Szerkesztő

Számos egészségügyi szakértő gondolja úgy, hogy az eddig regisztrált mintegy 83 000 indiai COVID-19 haláleset félrevezető.

Lassan két hét telik el azóta, hogy India átvette a második helyet a koronavírus-listán Brazíliától. Annak ellenére, hogy közel 1.4 milliárdan laknak az országban, 5.1 millió a regisztrált fertőzés. Még szembetűnőbb a halálos áldozatok száma, ami valamivel több mint 83 000. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Tekintve a számokat, több szakértő is erősen kételkedik a számok valóságában, mert lehetséges, hogy sokkal több a halálos áldozat Indiában, aki a COVID-19 következményeként hunytak el. Jó példa erre, hogy már a vírus előtt sem kaphattunk pontos halálozási számokat az országból.

Az aljazeera.com beszámolója szerint a szakértők úgy gondolják, hogy alábecsülik ezeket a számokat. Voltak olyan esetek, ahol az eredmények később kiderítették, hogy a halálos áldozat koronavírus-fertőzött volt. Ennek ellenére sokakat nem minősíthetnek koronavírus-áldozatnak, és az ezzel kapcsolatos regisztrációk körül rengeteg a kérdőjel a különböző államokban.

India egészségügyi minisztériuma szerint sikeresen küzdenek a világjárvány ellen, látván a számokat, de ha azok valóban messze nem fedik a valóságot, egy igen más helyzetről lehet szó. Közben emiatt a korlátozásokat is enyhítették, ami újabb hullámot indíthat be. Rengetegen tértek vissza az utcákra a gazdasági kérdések miatt.

Az egészségügyi minisztérium nem foglalkozik különösebben ezekkel a korábbi állításokkal, miszerint a számok alacsonyabbak, mint ami a valóságban történik. A pontos szám meghatározása a világjárvány idején több szempontból is nehéz, és az országok eltérően számolják az eseteket, valamint a haláleseteket. A vírus tesztelése sem egyenletes, így a közvetlen összehasonlítás félrevezető.

Mint azt feljebb is írtuk, Indiában a pandémiát megelőzően is gyengén tartották nyilván a halálozásokat. Az évente becsült 10 millió haláleset kevesebb, mint egynegyede van csak teljes mértékben dokumentálva, és a nemzeti adatok szerint ezeknek csak egyötöde rendelkezik orvosi igazolással.

Az indiaik többsége otthon hal meg, nem a kórházakban, így az orvosoknak nincs igazi rálátásuk arra, hogy mik voltak a halál pontos okai. Ez inkább a vidéki területeken fordul elő, ahol jelenleg terjed a vírus. Több országban is arra kérték az államokat, hogy pontosan rögzítsék az eseteket, amik nagyon nagy jelentőségűek. A feltételezett halálesetek is idetartoznak, azok, akik valószínűleg a vírusban haltak meg, de nem vizsgálták meg őket.

Ezeket az irányelveket azonban sok állam nem tartja be. Az állam egészségügyi igazgatója, Dr. Archana Patil azt mondta, hogy Maharashtrában, ami India legsúlyosabban érintett területe, a feltételezett haláleseteket még csak nem is rögzítik a számok között.

Más államokban emiatt olyan orvoscsoportokat hoztak létre, amik különbséget tesznek a valódi vírushalálok és az alapbetegségek között. Assamban is ez valósult meg, de Újdelhiben és Mumbaiban is dolgoznak a pontosabb statisztikákon, ahol az időként elmulasztott halálesetekkel egészítik ki a számokat.

Assamban például eddig legalább 147 000 fertőzést regisztráltak, de kevesebb mint 500 halálesetről számoltak be. Közben egyre több ilyen testület alakul, Nyugat-Bengálban is, hogy egy valósabb értéket kapjanak. Áprilisban ez a testület például megállapította, hogy a tesztet végzők 105 halála közül 72-en nem a vírusban haltak meg. Ez 70%-os érték.

PV Ramesh, aki július 8-ig vezetett egy ilyen csoportot India déli részén, azt mondta, a koronavírus okozta haláleseteket nem vették számba, amikor azok otthon, szállítás közben, vagy a kórházba érkezéskor történtek.

Dél-Afrikában is hasonló lehet a helyzet, ahol valójában ugyancsak sokkal több lehet a halott. Sok szakértő véli úgy, hogy a vizsgálatok egyes esetekben nem pontosak, és néhol boncolás sem történik. A számok pedig túl alacsonynak tűnnek.

Ez pedig odáig vezetett, hogy az emberek becsapták saját magukat az alacsonyabb számokkal, nem viseltek maszkokat, és nem tartották be a szabályokat. Ez újabb halálos áldozatokhoz vezet, amiknek egy része nem is kerül regisztrálásra. A krematóriumok dolgozói a testek számának növekedéséről számolnak be. Van olyan hely, ahol naponta 30 embert hamvasztanak el a vírus előtti átlagos 5-6 halotthoz képest. Egy hamvasztás általában 45 percet vesz igénybe, de volt olyan nap is Lucknow-ban, amikor több mint 20 órát dolgoztak az egyik helyi lakos a hamvasztóban. „Ez egy végtelen testáramlás.” – mondta a dolgozó.

Súlyos: néhány kórházban már az oxigénellátás is akadozik a vírus miatt Indiában