Biztató eredményekkel zárult a bőrrák elleni vakcina tesztelése

Fotó: Illusztráció/MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021. április 4. - 05:39

Egy amerikai kutatócsapat jelezte, sikerrel végezték el az egyik leghalálosabb bőrráktípus, a melanóma ellen megalkotott védőoltások első emberi kísérleteit.

A Nature Medicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban arról írtak a Harvard Orvosi Egyetem tudósai, hogy a NeoVax névre keresztelt vakcina segített a bőrrákkal diagnosztizált betegek felépülésében.

Összesen nyolc olyan rákbetegen végezték el a teszteléseket, akiknél korábban melanómát állapítottak meg, és már átestek az első daganateltávolító műtéten. Az eredmények rendkívül ígéretesnek bizonyultak, a vakcina által előidézett immunválasz a páciensek szervezetében éveken keresztül megmaradt.

Az oltóanyag tumorellenes T-sejtek termelésére serkentette a szervezetet, amelyek kizárólag a daganatos szöveteket támadták meg. A T-sejtek kulcsfontosságú alappillérei az immunrendszernek, ugyanis olyan fehérvérsejtekről van szó, amelyek hosszú távú védelmet nyújtanak a gyulladásos és autoimmun betegségekkel szemben.

Patrick Ott, a Harvard Orvosi Egyetem professzora és a kutatás társszerzője elmondta, az onkológiában főként célzott terápiát használnak a mutációkra, amelyek közül kiemelendőek a személyes neoantigének. Mivel ezek a génmódosulások egyénenként eltérőek lehetnek, ezért a vakcinák összetételeit is eszerint szükséges változtatniuk.

Ott és kollégái megvizsgálták a T-sejtek immunreakciójának robusztusságát és rájöttek, hogy jelentős védelemmel ruházták fel az immunrendszert, egyetlen gond csupán az vele, hogy minden egyes védőoltást személyre kell szabni.

Miközben komoly előrelépésként értékelhető a felfedezés, kutatók úgy gondolják, további kísérleteket kell elvégezniük, hiszen eddig csupán egy kisebb tesztcsoporton tudták bizonyítani a NeoVax sikerességét, ezért a közeljövőben még több analízist fognak realizálni annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyire effektív a bőrrák elleni készítmény.