Védelmet nyújthatnak a T-sejtek a veszélyes koronavírus-mutációkkal szemben

Flickr/NIAID
not image

Kulcsár Péter

2021. március 5. - 09:38

A legújabb tanulmányokból kiderült, hogy a beoltottak és a covid-fertőzésen átesett páciensek szervezetében sokkal több ellenanyag termelődött, mint azt korábban feltételezték.

A bioRxiv tudományos folyóiratban közzétett publikációt a Kaliforniai Egyetem La Jolle Immunológiai Intézetének kutatói készítették el. A tanulmány során bebizonyították, hogy a vakcinákban részesült, illetve a koronavírus-fertőzésből felépült páciensek szervezetében robusztusabb T-sejt immunválasz történt a brit, dél-afrikai, brazil és kaliforniai covid-variánsokkal szemben.

A T-sejtek lényegében megjegyzik a korábbi fertőzéseket, és elpusztítják a patogéneket, amint újból felbukkannak. Ezeknek a hasznos sejteknek több fajtája létezik, úgymint a gyilkos T-sejtek, a segítő T-sejtek és memória T-sejtek, amelyek egyaránt alapvető védőbástyái az emberi immunrendszernek.

Az egyelőre még szakértői elbírásra váró kutatás során rájöttek, hogy az új mutációk esetében a segítő és gyilkos T-sejtek reakciója jóval erőteljesebbnek bizonyult a vuhani alapváltozathoz képest. A vírustörzseket covid-betegségből felgyógyult emberek, valamint Pfizer-vakcinával beoltott személyek véréből kivont szérumon ellenőrizték.

Egy másik, brazil kutatócsapat által végzett kísérlet során 20, kínai Sinovac vakcinában részesült önkéntes vérplazmáját elemezték, amelyet kifejezetten a P.1 variánsra fejlesztettek ki.

A São Paulo és Campinas Egyetem tudósai alátámasztották a Sinovac korábbi jóslatait, ugyanis kiderült, hogy a P.1 mutáció ellenében hatszor több antitest termelődik, mint az eredeti, vuhani variáns esetében.

Mindezek alapján arra lehet következtetni, hogy a koronavírus-mutációk korántsem annyira veszélyesek, mint azt korábban gondolták, és a vakcinák, illetve az átfertőződések megvédhetik a pácienseket attól, hogy ismét elkapják a ragályos koronavírust.