Kiderült, adhat-e vérplazmát az, aki már átesett a védőoltáson

Budapest, 2020. április 28. Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítő kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. február 14. - 15:50

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) országszerte jelenleg tíz városban gyűjt vérplazmát azoktól a lakosoktól, akik egyszer már átestek koronavírus-fertőzésen.

A napi 40-60 jelentkezőből átlagosan 10-15 minősül alkalmasnak plazmaadásra, pedig a betegek gyógyításához kulcsfontosságú, hogy megfelelő donorokat találjanak. Kik és mikortól adhatnak vérplazmát?

Többször is lehet valaki plazmadonor? Aki megkapta a védőoltást és van már ellenanyag a szervezetében, az is segíthet? Többek között ezeknek járt utána a Pénzcentrum.

“Naponta 40-60 jelentkezőt regisztrálunk, közülük 10-15 ember minősül alkalmasnak plazmaadásra. Az alkalmasságot mindig a vér ellenanyag-szintje határozza meg, amelyet előzetes vérminta-vétellel ellenőrzünk” – mondta Nagy Sándor, az OVSz szakmai főigazgató-helyettese.

A riportból megtudhattuk, hogy a gyógyulást követően legalább három hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki vérplazmát adhasson, és hogy plazmát heti gyakorisággal lehet adni.

“A véradók és véradások száma is csökkent, de ez nem veszélyeztette a vérellátás biztonságát, mivel a vérkészítmény-igény jóval kisebb volt, a vírus elleni harc miatt átrendezett egészségügyi ellátó rendszerben” – tette hozzá Bayerné dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.

Aki több információt szeretne megtudni a vérplazmáról, annak előnyeiről, valamint arról, valójában kik számítanak legjobb donornak, és milyen juttatásokat kaphatnak, erre a linkre kattintva elolvashatja a teljes interjút.