Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

Alaposan átvariálják az érettségit 2024-től

TÉMÁK:
#2024
Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A felvételi mellett az érettségi is átalakul két éven belül.

Ekkor fejezi be középiskolai tanulmányait az az évfolyam, amely már az új Nemzeti Alaptanterv alapján tanult. Az új érettségi feladatsorok mintapéldáit már közzétette az Oktatási Hivatal.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

Ezek alapján 2024-től a magyarérettségi része lesz egy olyan irodalmi feladatlap is, ami egyfajta „műveltségi teszthez” hasonlít, melyben a kötelező olvasmányok is fontos szerepet kapnak.

Az Eduline korábban már összeállított egy mintafeladatsort, ami alapján nagyjából körvonalazódik, hogy milyen érettségi vár 2024-ben a végzősökre. Emellett kiemelték, hogy a felvételi pontszámításban is változtatások történnek.

Még fontosabb lesz az emelt szintű érettségi

Eddig ugyanis az emelt szintű érettségit legfőképp az 50 többletpontért volt érdemes választani, azonban 2024-től már súllyal veszik figyelembe a közép- és az emelt szintű érettségit a pontszámításnál.

A példa szerint egy 82%-os középszintűért csupán 55 pontot kap majd a felvételiző, az azonos eredményű emelt szintű érettségi viszont továbbra is 82 pontot ér majd. A módosítás értelmében egy 100%-os eredményű középszintű érettségiért maximálisan 67 pont adható – írják.