Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,77 Ft
Euró
379,76 Ft
Font
442,75 Ft
Bitcoin
41,727 $

Mióta itt jártál:

Startol az agyba ültethető chip embereken történő tesztelése

Az Elon Musk irányítása alá tartozó Neuralink hamarosan megkezdi az emberi agyba ültethető chipek tesztelését.

Fotó: EPA/SHAWN THEW
Orvostudomány

Szabó Kata

Szerkesztő

A milliárdos vállalkozó Elon Musk agyi chipet fejlesztő startupja közölte, hogy megkapta egy független vizsgálóbizottság jóváhagyását, így hamarosan megkezdhetik az agyi implantátum első emberi tesztelését bénult betegek esetében.

A vizsgálat célja, hogy teszteljék a vezeték nélküli, beültethető agy-számítógép interfész biztonságosságát és hatékonyságát, a végső cél pedig, hogy a bénult emberek gondolataikkal külső eszközöket irányíthassanak – közölte a vállalat. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

A Neuralink tájékoztatása szerint a vizsgálatban nyaki gerincvelő-sérülés vagy amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) miatt lebénult betegek vehetnek részt.

Története legnagyobb frissítését kapja a Paint

A Windows képszerkesztője hamarosan lehetővé teszi a rétegek kezelését, a transzparens képekkel való munkát és a hátterek automatikus eltávolítását is.

A Paint egyike azoknak a számítógépes programoknak, amelyeket mindannyian ismerünk. Története még 1985-re nyúlik vissza, amikor a Microsoft beépítette a Windows 1.0-ba. Azóta majdnem négy évtized telt el, a program pedig továbbra is él, noha nemrég tettek egy sikertelen kísérletet a kiiktatására.

A Microsoft 2016-ban dobta piacra a Paint 3D-t azzal a céllal, hogy leváltsa a régi, Windowsba integrált képszerkesztőt/rajzprogramot, az ötlet azonban nem vált be, ugyanis a Paint 3D-t megszüntették, a faék egyszerűségű Paint azonban még mindig él.

Bár a Paint életciklusa során nagyon kevés érdemi frissítést kapott, az elmúlt néhány évben történt néhány jelentős változás. Szabad szemmel is jól látható ráncfelvarrást kapott, hiszen érkezett egy modernebb dizájn és egy új eszköztár is, ahol könnyebben elérhetővé váltak a leggyakrabban használt funkciók.

Most jön a nagy dobás

A Microsoft ezen a héten megkezdte a Windows 11 Canary és Dev csatornáján a Paint számos nagyon érdekes új funkciójának bevezetését, ami azt jelenti, hogy a következő hónapokban minden felhasználóhoz eljutnak.

Meglepőnek tűnhet, de ezidáig rétegek nélkül használtuk a Paintet, mostantól azonban a program végre képes lesz a rétegek kezelésére, hogy összetettebb kompozíciókat hozhassunk létre.

Más képszerkesztő programokhoz hasonlóan a Microsoft Paint is lehetőséget ad majd a rétegek elrejtésére, duplikálására vagy egyesítésére. Mindehhez egy oldalsó panelt és egy letisztult kezelőfelületet kapunk, amely továbbra is megőrzi a képszerkesztő klasszikus vonalait.

Szintén érkezik az átlátszóság támogatása, így hamarosan képesek leszünk PNG-képeket megnyitni és szerkeszteni, ami szintén olyan fejlesztés, amire hosszú évek óta várnak a windowsos felhasználók.

Legalább ennyire vágyott és hasznos funkció lesz az automatikus háttéreltávolítás, aminek használata az ígéretek szerint nagyon egyszerű lesz, mindössze egy kijelölésre és egy kattintásra lesz szükség.

Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Rövidesen növelik a pedagógusok bérét, ami később lényegesen nagyobb lehet, függően az EU forrásaitól.