Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Újabb 60 Starlink műholdat állított pályára a SpaceX

Csütörtök reggel a Starlink-misszió keretein belül a SpaceX további 60 műholdat lőtt ki a világűrbe.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Helyi idő szerint hajnali 1:19-kor az Elon Musk birtokában lévő vállalat Falcon 9 rakétája sikeresen felszállt a floridai kilövőállomásról, majd Föld körüli pályára állította azokat a műholdakat, amelyekkel tovább erősíthetik a nagyszabású internethálózat térerejét az univerzumban.

Az egység zökkenőmentesen végrehajtotta a feladatát, a booster pedig az „Of Course I Still Love You” nevezetű ikonikus drónhajón landolt néhány perccel a küldetés teljesítését követően. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A SpaceX nem ült a babérjain, és néhány órával később további műholdakat lőttek ki a Falcon 9-cel, így egyetlen hét leforgása alatt közel száz szerkezetet állítottak pályára, ami új rekordnak számít.

Elon Musk Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a csütörtöki első booster visszatérése az erős szelek és áramlatok miatt nehéznek bizonyult, szerencsére azonban sikerrel jártak.

A SpaceX Falcon 9 rakétáját a floridai Cape Canaveral Space Force Station Space Launch Complex 40 platformjáról lőtték ki. A rakéta első boosterét korábban négy másik misszió, mégpedig két Starlink-küldetés, egy GPS III Space Vehicle 03 és egy Turksat 5A misszió alkalmával használták.

Aki lemaradt volna az eseményekről, az a SpaceX hivatalos YouTube-csatornáján bármikor visszanézheti az érdekesebb pillanatokat, hiszen a cég szokásához híven élőben közvetítette a kilövést.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.