Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Sejttisztítással visszafordítható az Alzheimer-kór súlyosbodása

Egereken elvégzett kísérletek során kiderítették, hogy egy speciális útvonal kiaknázásával elérhető, hogy beinduljon egy természetes sejttisztulási folyamat, mely során megszüntethetőek az Alzheimer-kór tünetei.

Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Albert Einstein College of Medicine kutatói Alzheimer-kórban elhunyt páciensek RNS-génszekvenálási adatait vették górcső alá, majd ezeket a statisztikákat összehasonlították egy analízis során az egészséges emberek CMA aktivitásával.

A CMA, vagyis a chaperone által közvetített autofágia egy természetes sejttisztítási procedúra, mely alkalmával a szervezetben található fehérjék felfrissítik és helyreállítják önmagukat, a nem kívánt proteineket pedig eltávolítják. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az embereknél 70-80 éves korra a CMA aktivitása 30 százalékkal visszaesik, az agyi neuronok is sokkal sérülékenyebbé válnak, pusztulásnak indulnak, így az időseknél sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki az Alzheimer-kór és a demencia.

A mechanizmust ismerve a kutatók létrehoztak egy speciális terápiát, aminek az a lényege, hogy egy LAMPA2A nevű receptor sejtekre való kapcsolódásával serkentik a sejtek CMA aktivitását, ezáltal visszaállíthatják egészséges állapotukba a szövetek bizonyos részét.

A CA névre keresztelt gyógyszert rágcsálókon tesztelték, a szájon át beadagolt készítményt hat hónapon át vizsgálták. A kísérletek végeztével megállapították, hogy az elöregedett, mozgási nehézségekkel küzdő egerek sokkal mozgékonyabbá váltak, miközben a reflexeik is visszanyerték régi mivoltukat.

A CA tesztjének legközelebbi állomása ismét egy rágcsálókon elvégzendő ellenőrzés lesz, és ha sikerrel járnak, könnyen elképzelhető, hogy a következő években embereknél is bevethetik az új szert, amivel megelőzhetik az Alzheimer-kórral kapcsolatos szimptómák kialakulását.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.