Növelheti a feldolgozott húskészítmények fogyasztása az időskori demencia kialakulását

Illusztráció
Tudomány
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Leedsi Egyetem kutatócsoportja 500000 ember adatait vizsgálva arra jutott, hogy már napi 25 gramm feldolgozott hústermék elfogyasztása – ez egy szelet baconnel egyenlő – 44%-kal növelheti a demencia kialakulásának esélyét.

A csoport azt is feltárta, hogy a feldolgozatlan húsok csökkenthetik ezt az esélyt, akik legalább 50 gramm ilyet ettek naponta, 19%-kal kevesebb eséllyel lettek demenciásak. A kutatók a betegség kialakulása és a húsfogyasztás közötti kapcsot akarták megtalálni. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition nevű folyóiratban jelent meg és az Eurekalert foglalta össze.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Hujfeng Csang, az egyetem PhD-hallgatója elmondta: „A demencia egyre jobban terjed világszerte és ehhez a táplálkozási szokásainknak lehet köze. A kutatásunk csak egy újabb az egyre gyűlő bizonyíték mellett, miszerint a feldolgozott húsok megnövelik a nem fertőző betegségek kialakulásának esélyét.”

A csapat a UK Biobank nevű genetikai és egészségügyi adatbázisban félmillió 40 és 69 év közötti ember adatait vizsgálták, húsfogyasztási szokásaikat és a demencia kialakulásának esélyeit összevetve. A vegetáriánus és vegán étrend hatásait külön nem vizsgálta a kutatás, az ő adataik azok között vannak, akik saját bevallásuk szerint nem esznek húst.

A vizsgált alanyok közül 2896 esetben átlagban nyolc évvel az eredeti felmérés után azoknál állapítottak meg demenciát, akik elsősorban idősebb, szegényebb, alacsonyabb végzetségű, főleg dohányzó és fizikailag kevésbé aktív személyek, akiknek felmenői között demenciára és stroke-ra is példa. Közülük több volt a férfi, mint a nő.

Egyeseknek genetikai tényezők okán akár hatszor nagyobb esélye volt arra, hogy demenciás legyen, ám ez nem befolyásolta a húsfogyasztás hatásait a betegség kialakulására.

A húsfogyasztást korábban is összefüggésbe hozták a demenciával, de ez az első nagyívű kutatás s témában. világszerte körülbelül ötvenmillió esetről tudni, évente tízmillió embert diagnosztizálnak demenciával, az esetek 50-70%-ában Alzheimer-kórral, 25%-ban pedig vaszkuláris demenciával. Kialakulását genetikai és környezeti tényezőknek is tulajdonítják.