Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,135 $

A Moderna és a Pfizer egyik ritka mellékhatása a bőrkiütés

Egy friss tanulmányból derült ki, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával oltott emberek esetében ritkán ugyan, de bőrkiütés alakulhat ki az oltást követően.

Az amerikai Moderna cég elsõ magyarországi szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én. A 7200 vakcina 3600 ember oltására elegendõ. A szállítmányt egy hûtõkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre. MTI/Koszticsák Szilárd
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Massachusettsi Általános Kórházban végzett tanulmányban összesen 65 ezer alkalmazott vett részt, akiket a két vakcina valamelyikével oltottak be, a vizsgálatok során pedig a kutatók megállapították a lehetséges mellékhatásokat.

Az esetleges mellékhatások közé sorolták a kanyarószerű, egész testre kiterjedő kiütéseket, az övsömört, illetve a „covid-lábujj” jelenséget, mely egyértelmű tünetekkel jár, így szintén könnyű felismerni. Soron kívül Négy csecsemőt találtak egy fagyasztóban, mégsem emelnek vádat az anya ellen

Az érintettek lábfején és lábujjain, míg az esetek 10 százalékában a kéz ujjain is felfedeztek bőrfekélyeket, vöröses vagy lilás elszíneződéseket, és duzzanatokat, mely tünetek valószínűleg az érfalak gyulladásához köthetők.

A résztvevők többségénél apró vörös kiütések jelentek meg, nagyon ritka esetekben övsömört is tapasztaltak, de csak azoknál az érintetteknél, akik gyermekkorukban átestek a bárányhimlőn.

A leggyakoribb mellékhatásként az oltás helyén kialakuló vörös kiütés és/vagy duzzanatot nevezték meg, mely akár egy hétig is eltarthat, ez a jelenség pedig saját elnevezést is kapott, ugyanis „COVID-karnak” vagy „Moderna-karnak” nevezik a tünetet.

A Massachusettsi Általános Kórház dermatológia igazgatója elmondta, bár elsőre ijesztőnek tűnhetnek ezeket a tünetek, egyik sem okoz életveszélyes állapotot, az érintettek pedig hamar kiheverik őket, sőt, a reakciók nem is közvetlenül az oltás után jelentkeznek, sokkal inkább 3-4 órával, vagy akár napokkal az oltás után – írja a Napi.