A covid-lábujj úgy néz ki, mintha sugárfertőzést kaptunk volna

Flickr/Official U.S. Navy Imagery
not image

Borbély Fanni

2021. február 12. - 20:58

Egy koronavírusos nő számolt be az egyik tünetéről, mely a covid-lábujj nevet kapta, véleménye szerint pedig a tünetek kifejezetten hasonlítanak a csernobili atomkatasztrófa áldozatainak sérüléseihez.

Az 53 éves Nic Kimberley állítása szerint már 150 elhúzódó koronavírusos tünetet tapasztalt magán mióta elkapta a koronavírust, azonban a bőrét érintő súlyos tüneteket nevezte a legijesztőbbnek mind közül. Nic igazán megrémült, miután egy szörnyű égető érzést tapasztalt, elmondása szerint olyan volt, mintha “a teste felrobbanna belülről”.

A végtagok gyulladását sugárzás okozta sebekhez hasonlította, kezdetben ugyanis észrevette, hogy lábain vörös elszíneződés keletkezett, a Mirrornak adott interjújában pedig elmondta, bár soha nem látta testközelből a sugárfertőzötteket, kutatómunkája során rengeteg csernobili dokumentációt megvizsgált, így jutott arra következtetésre, hogy hasonló tünetei vannak, mint a csernobili sugárfertőzött áldozatoknak – írja a Metro.

Nic valószínűleg egyike azon keveseknek, akik rekordot döntöttek a koronavírus-fertőzöttségben: miután a nő a 2019-es ünnepi szezonban elkapta a vírust, folyamatos feszítő fájdalmat érez minden egyes porcikájában, orvosa szerint a tünetei mind a koronavírushoz köthetők.

Nic az elhúzódó koronavírus minden tünetét tapasztalta már, köztük a krónikus fáradtságot, az agyködöt, a légszomjat és az ízületi fájdalmakat. Az elhúzódó koronavírusos betegek kezelése akár 2,5 milliárd fontjába is kerülhet az Egyesült Királyságnak, mely akár a magas halálozási aránynál is komolyabb közegészségügyi problémává nőheti ki magát.