Dollár
396,83 Ft
Euró
403,42 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
23,450 $

Viszkető, vörös kiütés lehet a koronavírus elleni védőoltás egyik ritka mellékhatása

not image

Kornis Vivien

2021. február 6. - 18:29

A vakcina beadásának helyét körülölelő hatalmas kiütés a koronavírus elleni védőoltás ritka mellékhatása, szakértők szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

A Metro értesülései szerint Moderna vakcinájával beoltottak kis csoportja vörös, viszkető kiütésre panaszkodik, ami rendszerint az első dózis után egy héttel jelenik meg.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

A szakértők számára is rejtély, mi okozza a hatalmas, célkeresztszerű kiütést, de azzal nyugtatják az embereket, hogy az idegesítő és fájdalmas mellékhatásnak egy héten belül nyoma sem marad majd.

Egyelőre 14 esetet azonosítottak, és a mellélhatás kizárólag a Moderna vakcináját érinti, a Pfizer és az AstraZeneca védőoltásánál nem jelentkeztek hasonló tünetek. A szakértők hozzátették, teljesen biztonság a második dózis beadása a mellékhatás ellenére is.

„Meg szeretnénk nyugtatni az embereket, nem ismeretlen számunkra a jelenség” – nyilatkozta Dr. Esther Freeman, a Massachusetts Általános Kórház bőrgyógyászatának vezetője. Hozzátette, nincs ok a pánikra és semmilyen ellenjavallatot nem tesz a második dózissal szemben.

Attól tart a WHO, nem hatásos a koronavírus elleni védőoltás az új variánsok ellen

A vöröslő, viszkető kiütés nagyon hasonló más vakcinák, többek között a bárányhimlő és a tetanusz védőoltások lehetséges mellékhatásaiként felbukkanó duzzanatra.

Jelenleg körülbelül háromból egy ember tapasztal tüneteket a Covid vakcinával kapcsolatban, ezek azonban legtöbbször enyhe, hamar lefolyó mellékhatások.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.