Egy új mellékhatás aggasztja a Moderna vakcinájával beoltottakat

Egy férfi megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Szatmári László háziorvos tamási rendelőjében 2021. március 10-én. MTI/Vasvári Tamás
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Moderna oltóanyagával beoltott emberek világszerte aggódnak, ugyanis megjelent egy új mellékhatás, mely egyelőre csak ennél az oltóanyagnál tapasztalható: a Moderna-kar.

A furcsa reakció az oltást követően a beoltottak karján jelenik meg, több páciens is megosztotta már tapasztalatait, elmondásuk szerint pedig úgy érzik, mintha egy sebtapaszt téptek volna le karjukról.

Soron kívül Itt nézhetjük a tévében a Bajnokok Ligája keddi és szerdai meccseit

A tünet egy vöröses színű téglalap alakú, felszíni sérülésnek tűnő jelenség, mely egy idő után hólyagossá válik és viszketni kezd. Az általános oltások után is tapasztalható enyhe fájdalom, bőrpír, esetleg viszketés az oltás helyén, ez azonban egy furcsa jelenség a megszokott reakciókhoz képest.

Dr. James DeAngelo immunológus szerint ez technikailag nem nevezhető allergiás reakciónak, maximum immunreakciónak, ám ez a fajta túlérzékenység egyelőre nem ismert, a működési mechanizmusának felderítése így vizsgálatokat igényel.

A Deseret News azt írja, bizonyos esetekben a téglalap alakú vörös folt helyett egy ovális, és tapintásra meleg érzetű reakcióról számoltak be, az egyetlen jó hír azonban, hogy minden páciens esetében pár hét leforgása után teljesen eltűntek a tünetek.

Habár nincs két ugyanolyan eset, a beszámolók alapján nagyjából hasonló reakciókat váltott ki a beoltottaknál a Moderna oltóanyaga, kirívó esetekben történt csupán, hogy a megjelent folt elkezdett felfelé és lefelé is terjedni a beoltottak karján.

Szakértők úgy vélik, mivel a tünet idővel megszűnik, így aggodalomra semmi ok, bár kétségtelen, hogy senki nem szeretne ilyen jellegű tünetekkel küzdeni az oltás után, az orvosok nyugalomra intenek a témában, nagy valószínűséggel nem kell hosszabb távú tünetekkel számolnunk a Moderna-karral.