Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,75 Ft
Euró
392,91 Ft
Font
458,22 Ft
Bitcoin
64,425 $

2700 éves „luxusvécét” fedeztek fel Jeruzsálemben

Egy 2700 éves luxusvécét találtak egy egykori jeruzsálemi királyi kastély régészeti ásatásai során.

Fotó: Flickr/p medved
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az i. e. 7. század végéről származó, privát vécéfülke a Dávid városára és a Templom-hegyre néző épület maradványai között került elő – derül ki az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) szerdán közzétett sajtóközleményéből. A királyi birtok az IAA szerint a Júda királyai korszak végén működött, mielőtt Izraelt eltiporták az asszírok. A kőből faragott fürdőszoba egy téglalap alakú fülke, faragott vécével, amely egy mély tartály felett állt.

„A mészkőből készült vécé kényelmes ülőalkalmatosságnak készült, közepén egy lyukkal” Soron kívül Németh Krisztián visszaemlékezett a Liverpoolban töltött időszakára, Szoboszlairól is beszélt

– írta az IAA.

Yaakov Billig, az IAA ásatásának vezetője elmondta, hogy a privát WC-kabinok nagyon ritkák voltak az ókorban, és csak néhányat találtak belőlük.

„Valójában csak a gazdagok engedhették meg maguknak a vécéket. Ezer évvel később a Misna és a Talmud különböző kritériumokat vetett fel, amelyek meghatározták a gazdag embert, és egy rabbi azt mondta, hogy az számít gazdagnak, „akinek az asztala mellett van a vécéje”

– tette hozzá.

Az IAA szerint a vécé alatti tartályban nagy mennyiségű kerámiát és állati csontokat találtak, amelyeket a földfeltöltéssel együtt gyűjtöttek össze. Ezen anyagok tanulmányozása hozzájárulhat a korabeli életmód és étrend, valamint az ókori betegségek megértéséhez – közölte az ügynökség.

A tágabb ásatási területen a régészek a korszakra jellemző stílusú kőzeteket és kis oszlopokat fedeztek fel, amelyeket ablakok korlátjaként használtak. A csapat bizonyítékot talált arra is, hogy a vécé közelében kert volt, díszfákkal, gyümölcsfákkal és vízinövényekkel, ami a közlemény szerint tovább erősíti azt a benyomást, hogy a helyszínen egy kiterjedt palota állt – írja a CNN.

„Lenyűgöző látni, hogy valami, ami ma már magától értetődő számunkra, mint például a vécé, Júda királyainak uralkodása idején luxuscikk volt”

– mondta Eli Eskosido, az IAA igazgatója a közleményben.

Károly király egészségi állapota miatt a legrosszabbra készülnek a palotában

Sajtóértesülések szerint III. Károly király nincs jól, a palotában pedig már készülnek a legrosszabb forgatókönyvre.

Vitézy Dávid azt ígéri, ha megválasztják, jönnek az olcsóbb Sziget-jegyek

Elmondása szerint egy hosszabb távú megállapodást kötne a Sziget Fesztivál szervezőivel, erre pedig már a fesztivál igazgatója is reagált, aki inkább a K-hidat újíttatná fel.